Najväčší skvost Paríža je ohrozený – niet peňazí na jeho obnovu

04.02.2018 21:55

Ide o najnavštevovanejší monumet v Paríži, v jeho srdci, pri Seine. Každoročne ho obdivujú milióny turistov z celého sveta i návštevníkov z celého Francúzska. Jeho základný kameň bol položený už v 12. storočí, a táto skvelá pamiatka je stará okolo 850 rokov – jedinečná katedrála Notre Dame.

Keď užívate pohľad na jej impozantnú priečelnú, bohato dekorovanú fasádu, tak vás ani len nenapadne, že katedrála má na mnohých miestach – predovšetkým na tých, ktoré ostávajú oku návštevníkov skryté – veľké problémy. Rozpadáva sa tam murivo chrámu a aj odpadáva.

Štát síce dáva k dispozícii pravidelné finančné čiastky na údržbu chrámu, ale tie sú veľmi nízke a ani zďaleka nestačia na dôkladnú a pomaly už absolútne nevyhnutnú sanáciu chrámu. Problém je najmä v tom, že nejde len o vylepšenie vzhľadu slávneho Notre Dame, ktorý je na ostrove  Ile de la Cite, ale že je potrebné mnohé miesta kostola stabilizovať, napr. aj hlavnú klenbu.

Kompletná sanácia Notre Damu vyžduje sumu minimálne sto miliónov eur. Francúzska cirkev preto rozbehla akciu získavania súkromných darcov, ktorí prispievajú na to, aby sa tento veľký finančný obnos zozbieral čo najskôr.