Najväčší a najveľkolepejší chrám kresťanskej kultúry na sever od Álp - kolínsky Dóm pri Rýne

01.08.2018 23:35

Trvalo to viac ako 600 rokov, kým sa kolínsky Dóm stal kompletne vybudovaný. Jeho dve štíhle vysoké veže sú identické a architektonicky sú veľmi svojrázne. Robia ho ešte atraktívnejším a jedinečnejším v porovnaní s inými grandióznymi európskymi katedrálami. Jeho stavba bola ukončená až v 19. storočí.

15. augusta 1248 sa začala stavba kolínskeho Dómu pod vedením stavebného majstra Gerharda von Rille. Jeho úmyslom bolo postaviť katedrálu podobnú katedrále v francúzskom meste Amiens, ale mohutnejšiu.

Bolo to veľkolepé dielo francúzskej gotiky v 13. storočí. V 16. storočí však hrozilo, že celý projekt kolínskeho Dómu stroskotá - cirkev nemala peniaze na pokračovanie prác. Nedostavané veže boli vysoké len 59 metrov. Dnes je vyška Dómu - a tým aj oboch veží - 157 metrov.

Práce na Dóme boli prerušené na celých 300 rokov. V roku 1814 boli konečne pohromade dostatočné finančné prostriedky pre pokračovanie stavby a po 66. rokoch, v roku 1880, oslavoval nemecký cisár Wilhelm I. s obyvateľmi Kolína dokončenie veľkolepej katedrály, ktorá sa stala najvyššou budovou na svete, aj keď len na dobu štyroch rokov. Potom ju prevýšil v USA Washington Monument. 

Kolínskemu Dómu ostalo aj tak mnoho jedinečných superlatívov. Uvediem aspoň dva z nich. Petersglocke - Petrov zvon - ktorý Kolínčania nazývajú Dicker Pitter a ktorý bol zavesený do južnej veže v roku 1924, je so svojimi 24. tonami najťažší kostolný zvon na svete. 

Žiadna iná budova v Nemecku nemá taký veľký počet návštevníkov ako Dóm v Kolíne - priemerne tam príde každý deň 10 000 ľudí.

Kto vyjde po 533. schodoch až k vrcholu južnej veže, ten bude po toľkej námahe odmenený nádherným výhľadom, na ktorý nikdy viac nezabudne.

Hlboko pod ním sa vynie majestátny Rýn a blízko nad ním sa klenie majestát oblohy.

Ešte dodám, že chrám stojí na mieste, kde boli hradby významného starorímskeho mesta Colonia Agrippina a len niekoľko metrov od vchodu do chrámu je zvyšok z nich - malá časť vstupnej brány.