Najstaršia vínna oblasť Nemecka: Rozprestiera sa na brehoch rieky Mosele

06.11.2014 00:06
 

Všeobecný názor o tom, kto naučil starých Germánov kultúre vína je ten, že to bol antický Rím a či rímski legionári, ktorí obsadili územia viacerých germánskych kmeňov a posunuli rímsky limes (hranicu) až na Rýn. Pravdou však je, že vinohradníctvo poznali už Kelti, ktorí žili na brehoch rieky Mosela, a tak víno prišlo do Germánie už dávno pred Rimanmi. Kelti, ktorí žili aj na Balkáne, sa naučili kultúre vína od starých Grékov. Vínová oblasť na Mosele je klasickým európskym vínovým regiónom a zároveň aj najstarším v Nemecku. 

Mosela a jej prítoky Saar a Ruwer tečú cez územie prastarej kultúry, bohatej na staré tradície, kde Kelti a o niečo neskôr aj starí Rimania už pred viac ako dvetisíc rokmi pestovali víno. Vinohrady na Mosele patria k najnádhernejším a najkultivovanejším na svete. Nachádzajú sa v lone čarovnej prírody a tiahnu sa po strmých svahoch, ktoré sa vypínajú nad riekou, vinúcou sa početnými zátačkami prekrásnou prírodnou panorámou. Na brehoch Mosele sú početné romatické a historické mestá a mestečká a  po obohoch jej brehoch vedie asfaltová cesta, vyhradená len pre bicykle. Pred dvoma rokmi - v horúcom letnom počasí - som absolvoval na bicykli úsek od Trieru až po Koblenz, kde sa Mosela vlieva do Rýna. Bol to nadherný zážitok s dvoma prenocovaniami v mestečku Zell a Treis-Karden. 

Viac ako 4 000 vinohradníkov obhospodaruje okolo 8 800 hektárov vinohradov v katastroch 100 obcí a miest. Najdôležitejší druh moselského vína je rízling, ktorý je pokladaný za najlepšie biele víno na svete. Vinári na Mosele, Saare a Ruwere sú svetoznámi svojimi špecifickými vínami, ktoré charakterizuje jemnosť, optimálny minerálny obsah a neobyčajná chuťová vyváženosť. Skvelou špecialitou a typickým Mosela-vínom je druh Elbling. Iné známe druhy sú Müller-Thurgau, biely Burgunder a modrý neskorý Burgunder.