Najstarší žijúci strom na svete

14.10.2014 00:27

Na svete poznáme viac ako päťdesiat stromov, ktoré sú staršie ako tisíc rokov.

Stromy patria k organizmom, ktoré majú najdlhší život. Sú medzi nimi aj také, ktoré dosiahnu vek až niekoľko tisíc rokov. Veľa druhov stromov vyvinulo veľmi rafinované obranné mechanizmy, ktoré ich dokážu ochraňovať pred nebezpečnými parazitmi a baktériami. Stromy sa dožívajú najvyššieho veku práve tam, kde ich človek môže najmenej ohrozovať, a to je na územiach, kde žije veľmi málo ľudí a v extrémnych výškach.

Veda má veľký záujem na tom, aby sa udržali stromy, ktoré sa dožívaju vysokého veku, lebo si od ich výskumu sľubuje získanie poznatkov o tom, ako sa vyvíjali a menili klimatické pomery na Zemi.

V Kalifornii existuje strom, ktorý dosiahol vek neuveriteľných 4844 rokov. Dostal meno Matuzalem po biblickom Matuzalemovi, ktorý sa podľa legendy dožil 969 rokov a mal žiť ešte pred biblickou potopou sveta. Strom objavil v roku 1958 vedec Edmund Schuman, vo výške 3 000 metrov, v kalifornskom národnom parku Inyo. Ešte donedávna bol Matuzalem najstarším, nám známym stromom. Pred niekoľkými rokmi však vedci našli ešte starší strom. Je to borovica, ktorá sa nachádza na tom istom území ako Matuzalem. Nedostala žiadne meno a jej vek určili na 5062 rokov.