Najprv poklony a potom studená sprcha – tak pochodil prosebník kancelár Scholz u Arabov

08.10.2022 23:46

Olaf Scholz bol nedávno v Riade, kde úpenlivo prosil Saudskú Arábiu o pomoc v ťažkej energetickej kríze, akú Nemecko dosiaľ nikdy nepoznalo, pričom si ju zapríčinilo samo svojou protiruskou politikou. A táto kríza navodila i ďalšiu krízu – krízu narastajúcej a už teraz obrovskej inflácie. Bol prijatý veľmi priateľsky a uctený s mnohými poklonami.

Scholz a jeho minister Habeck vložili celú svoju nádej na získanie energie – ktorú z Ruska lacno dostávali – do rúk následníka trónu v Riade, Mohammeda bin Salmana, vládcu Saudov.

Nikdy dosiaľ sa nenechala žiadna nemecká vláda takým spôsobom oklamať a ponížiť, ako táto úboha diletantská a USA poplatná vládna garnitúra. Nevedel Scholz a či má krátku pamäť, že Saudovia a zvlášť bin Salman sú úzko spriatelení s Putinom a neurobia nič proti nemu, ale všetko len pre neho?

 

Už len to, že nemecká vláda si za spasiteľa a záchrancu Nemecka, ktoré  sa trasie strachom pred zruinovaním svojej ekonomiky v dôsledku plynovej krízy, zvolila Saudskú Arábiu, svedčí o tom, že nielenže úplne stratila rozum, ale že nemá ani len morálku, o ktorej tak veľmi poučovala iných.

Veď celé roky kritizovala a odsudzovala tento štát ako absolútne nedemokratický a označovala ho za arcikonzervatívnu stredovekú klerikálnu diktáturu. Nemecko už pred štyrmi rokmi uvalilo aj embargo na dodávku zbraní do Saudskej Arábii a nezrušilo ho ani po viacerých urgenciách Riadu.

V Riade Scholz naliehavo prosil o prísľub, že ropná-svetová veľmoc urobí všetko pre to, aby ceny energií na svetových trhoch nestúpali.

Keď sa vrátil do Berlína, tak z vďačnosti za pozitívny signál, ktorý Riad vyslal po kancelárových prosbách, koalícia v Berlíne s odvolaním sa paragraf výnimočnosti v krízových situáciách odsúhlasila export zbraní požadovaných Saudskou Arábiou.

To len svedčí o tom, že politika nepozná morálku, aj keď o nej neustále hovorí.

Saudovia sa za zbrane od Scholza samozrejme rýchlo odvďačili, ale veľmi svojským spôsobom. Krátko po jeho dohode s Riadom sa členovia zoskupenia Opec-Plus (za Plus sa ukrýva Rusko, čo zrejme Scholz nevedel) pod vedením Saudskej Arábie a Ruska dohodli na drastickom znížení ťažby ropy.

To je pre kancelára Olafa Scholza zároveň ale studená sprcha i poriadne zaucho. Blamoval seba i Nemecko, ktorého reputácia čoraz viac upadá.

Čo znamená blamáž v Riade?

„Len“ toľko, že trpiace Nemecko bude ešte viac trpieť – blíži sa zima a zníženie ťažby ropy Opec-om-Plus znamená, že jej ceny stúpnu a pokladnica Putina sa ešte viac bude plniť.

Riad takto demonštroval hlboké poníženie Nemecka, a to v internacionálnej dimenzii.