Najnebezpečnejšia zbraň Číny proti USA nepotrebuje nijaké náboje

18.06.2019 23:14

Zatiaľ čo sa obchodná vojna medzi Čínou a USA čoraz viac zintenzívňuje, tak čínsky prezident Si Tin-Pching vyslal zatiaľ len symbolickým spôsobom veľmi vážnu hrozbu Bielemu Domu. Navštívil s veľkou delegáciou jeden z najdôležitejších štátnych podnikov v Číne  JL Mag Rare-Earth Firmu pre ťažbu vzácnych zemín.

Vo veľkom medializovali jeho návštevu všetky významné čínske periodiká. A práve tie vyslovili skrytú hrozbu Číny a adresovali ju USA. Čína má zatiaľ nepoužitú, ale už pripravenú veľmi nebezpečnú zbraň, ktorou môže zasiahnuť USA veľmi citlivo a nebezpečne.

Čínske štátne noviny Global Times napísali o prezidentovej návšteve o.i.: „Početné osobnosti v Číne hovoria, že naša vláda má obmedziť vývoz vzácnych zemín do USA, lebo tak zasiahneme USA veľmi.“

Čo by to znamenalo pre USA, keby Čína celkom zastavila svoj export? Vyjadrené dvoma slovami – bola by to zničujúca rana.

Prečo? Už len preto, že americká ekonomika je extrémne závislá od vzácnych zemín. Tie sú potrebné vo veľkej väčšine moderných elektronických prístrojov. Ale čo je mimoriadne dôležité pre USA, to je skutočnosť, že americká armáda je extrémne závislá od vzácnych zemín. Bez nich by bola jej úderná sila veľmi ochromená.

Len niekoľko príkladov, kde ich bezpodmienečne potrebuje:

V rýchlych vojenských atómových ponorkách, typu Virginia, v torpédoborcoch typu Aegis, v bojových lietadlách typu F-35.

Okrem toho ich armáda potrebuje v tzv. precíznej munícii, v laseroch, v komunikačných satelitoch, v radaroch, sonaroch a mnohých ďalších vojenských prístrojoch.

Americká ekonomika a armáda sú takmer na 100 percent závislé na dovoze vzácnych zemín z Číny. Štátny americký úrad, US Geological Survey uviedol v roku 2017, že viac ako 90 percent celosvetových dodávok vzácnych zemín pochádzalo z Číny.

A čo sú to tie vzácne zeminy? Je to 15 elementov z periodickej tabuľky prvkov, ktoré sa nachádzajú medzi číslom 57 lantánom a číslom 71 luteciom.

Americký úrad USGS  odhaduje celkové čínske rezervy vzácnych zemín na 55 miliónov ton.

Nebezpečná čínska zbraň má teda obrovský odstrašujúci účinok, a to bez jediného výstrelu.