Najmladší minister zahraničia Rakúska aj jeho najmladší kancelár?

13.10.2017 15:59

 

Bude Sebastian Kurz, ktorý je najmladším zahraničným ministrom Rakúska v jeho histórii aj jeho najmladším kancelárom v dejinách? Všetko tomu nasvedčuje. Bola by to úplne bezpríkladná politicka kariéra, ktorou by v tomto smere predstihol aj francúzskeho prezidenta Macrona.

31 ročný Kurz má so svojou stranou ÖVP už celé mesiace po sebe vysoké preferencie a fakticky konštantný desaťpercentný náskok pred konkurentami. Teši sa vysokej priazni rakúskych voličov. Viac ako tretina ho chce mať v nedeľu za víťaza. To by znamenalo, že jeho strana by zvíťazila a dostala poverenie vytvoriť novú vládu.

Viedenčan Yussi Pick, volebný poradca a manažér, ktorý pracoval aj vo volebnom tíme Hillary Clinton, je toho názoru, že Kurz svoju volebnú taktiku nasmeroval a orientoval populisticky a pritom mnohé „odpozeral“ od Donalda Trumpa a od otca pravicového populizmu Jörga Haidera.

Raketový vzostup Kurza bol z veľkej časti možný preto, že politici tzv. Veľkej koalície boli pre voličov už neznesiteľní a im prestali dôverovať, čo sa naplno prejavilo pri voľbe spolkového prezidenta v roku 2016, keď kandidáti SPÖ a ÖVP v prvom kole celkom zhoreli.

Kurz vtedy spravil veľmi dobré rozhodnutie a „utiahol“ sa do zahraničnej politiky, čím „ušiel“ zo skrachovanej vnútornej politiky. Tam si počínal veľmi suverénne a racionálne a slávil úspechy a jeho populrita u obyvateľstva narastala.

Bodoval veľmi aj svojím neustále opakovaným sloganom :

 „Rozbijeme starý prežitý politický systém“.

Skvelý ťah Kurza bol ten, že potom, ako mu v máji takpovediac odovzdal  šéf ÖVP Mitterlehner vedenie strany, tak ju veľmi rýchlo prebudoval k svojmu vlastnému hnutiu „Liste Sebastian Kurz - Die neue Volkspartei“, kde má len vlastné komando a čo pokladá za dobré, tak to robí konzekventne a čo nie, toho sa ani len nedotkne.