Najdôležitejší orgán života: Žite tak, aby sa srdce nikdy nestalo príčinou smrti! Náhla nečakaná smrť srdca znamená koniec života!

12.11.2023 20:30

Robte vždy všetko pre to, aby vaše srdce ostalo vždy zdravé. Vystríhajte sa všetkého čo mu škodí. Srdce, ktoré je stále zdravé a výkonné je najdôležitejším predpokladom pre dlhý a zdravý život. Je mnoho spôsobov a metód ako možno srdce robiť zdravým, silným a výkonným.

 

Náhla srdcová smrť doslova hneď vyradí ľudí z ich života. V priebehu niekoľkých sekúnd sa postihnutí zrútia a do niekoľkých minút sú mŕtvi.

 

Prečo ale nastáva srdcová smrť tak náhle?

 

Milióny ľudí ani len netušia, že srdce sa môže nečakane, takpovediac „z ničoho nič“ navždy zastaviť a že mnoho ľudí tak zomiera.

 

Srdce je neprestajne poháňané elektrickými impulzmi, ktoré si samo vytvára. Zrazu však môže dôjsť k elektrickej poruche.

 

Niektorá bunka v srdcovom svale vyšle elektrický impulz navyše. Ihneď potom reagujú aj ostatné bunky a aj tie vysielajú impulzy navyše. Synchronicita impulzov je narušená a tento jav rýchlo pokračuje, až kým celé srdce nefibriluje.

 

Namiesto silného a usporiadaného tlkotu srdca, napríklad 70 pulzov za minútu vzniká v srdci chaos. A napokon srdce celkom prestane pumpovať.

 

Tisícky chaotických elektrických výbojov spôsobia to, že srdce prestane pravidelne biť a len chaoticky trhane kmitá a krvný tlak rýchlo klesá, až  padne na „nulu“. Cítime závraty, prázdnotu v hlave a kolabujeme do bezvedomia.  

Ak nepríde okamžitá pomoc (ale ani tá neznamená vždy záchranu života), tak nastane rýchla smrť!

 

Aký je v tomto prípade rozdiel od infarktu srdca?

 

Pri srdcovom infarkte je prerušený prívod krvi do koronárnej tepny, čo je spôsobené krvnou zrazeninou. Medzi typické príznaky v tomto prípade postihu srdca patrí bolesť v hrudníku, tlak, dýchavičnosť. Samozrejme, niekedy aj infarkt srdca môže viesť k náhlej srdcovej smrti.

 

Skúsení lekári sú však pevne presvedčení, že náhlej srdcovej smrti (zástava srdca) sa dá často predísť správnou prevenciou, ako napr. prestávkami v športe počas chorôb a pravidelnými športovo-kardiologickými kontrolami (testy fyzickej zdatnosti).

 

V akom veku prichádza k náhlej srdcovej smrti?

 

Náhle a nečakane zvyčajne dôjde k zástave srdca bez akýchkoľvek známych varovných príznakov. Mnoho ľudí vôbec nevie, že obeťou náhlej srdcovej smrti sa dokonca môžu stať aj mladí ľudia! V približne 40 percentách prípadov, keď sú ľudia postihnutí náhlou srdcovou smrťou, tak sú vo veku od 15 do 65 rokov.

 

Čo spôsobuje náhlu srdcovú smrť?

 

Náhla srdcová smrť je zvyčajne spôsobená srdcovými chorobami, ktoré zapríčiňujú srdcové arytmie. Predovšetkým ide o ischemickú chorobu srdca (ICHS), ktorá postihuje koronárne tepny.

 

Muži umierajú na náhlu srdcovú smrť častejšie ako ženy, pričom úmrtnosť v jej dôsledku stúpa s vekom.