Najdlhšie pohorie sveta - Andy

09.11.2014 10:47

Juhoamerické Andy sú so svojimi 7 500 kilometrami dĺžky najdlhším pohorím na svete a druhým najvyšším. Tvoria južnú časť amerických Kordilier, ktoré sú v strednej Amerike prerušené. Tiahnu sa po západnom pobreží južnej Ameriky začínajúc vo Venezuele, cez Kolumbiu, Ekvádor, Peru, Bolíviu, Argentínu a končiac v Chile. Ich najvyšší končiar, Aconcagua, dosahuje výšku 6962 metrov. Ich vek sa odhaduje na 60 miliónov rokov. Hoci všetky štáty, v ktorých sú Andy, vyvinuli vlastné charakteristické štruktúry, tak majú spoločnú kultúru, tú istú spirituálnu tradíciu, ktorá má korene v prastarej indiánskej kultúre a rovnaké muzikálne smerovanie. Andy majú zvláštne čaro a aj veľmi svojráznu morfológiu a pôsobia veľmi mysticky. 

Od detstva ma veľmi priťahovali indiánske kultúry a Andy sú s Indiánmi doslova mysticky prepojené. Túto mystiku som zažíval vždy, keď som si ako dospelý splnil svoj detský sen a prišiel som do južnej Ameriky a bol som viackrát aj v Andách. Veľmi ma fascinoval môj prvý pobyt na Altipláne, obrovskej náhornej rovine, ktorá má plochu viac ako tri plochy Slovenska a leží v priemernej výške 3 600 metrov. Na severe Altiplána sa rozprestiera známe jazero Titicaca, s plochou 8 200 štvorcových kilometrov. Je opradené mnohými indiánskymi mýtmi a legendami. Od neho sa tiahne altiplánska náhorná rovina asi 1 000 kilometrov na juh. Podľa jednej pradávnej indiánskej legendy zostúpil z neba na zem prvý Inka, Manco Capac, práve pri jazere Titicaca.

Na východnom okraji Altiplána leží veľké bolívijské mesto La Paz, ktoré mnohí mylne pokladajú za hlavné mesto krajiny. Je však len sídlom vlády a prezidenta Eva Moralesa, človeka nesmierne skromného, ktorý má obrovské sociálne srdce a je prvým indiánskym prezidentom v histórii južnej Ameriky. Hlavným mestom Bolívie je Sucre, s takmer 250 000 obyvateľmi.