Na Svetovom hospodárskom fóre v Davose predložila organizácia OXFAM správu o sociálnej nespravodlivosti

28.01.2018 21:26

Tá je taká otrasná, že je oveľa dramatickejšia ako ju zažívali ľudia v stredoveku. A to z jednoduchého dôvodu. Vtedy nebolo dosť bohatstva pre všetkých. Teraz ho ale je prebytok – ale len pre vyvolených.  

Nové čísla, ktoré OXFAM predložil v Davose mocným tohto sveta sú tak otrasné, že pre politkov a hospodarske veličiny sú mimoriadne zahanbujúce. Obrovská väčšina ľudstva pociťuje hnev a zúrivosť nad nespravodlivosťou, ktorú tieto čísla predstavujú.

Hovorca OXFAMU N. Bryer o.i. povedal , že každé dva dni pribudne niekde na svete ďalší dolárový milardár. Momentálne je ich viac ako 2000. Krajčírka v Bangladeši v nejakej zahraničnej firme – a to je pre nás Európanov nepredstaviteľné a neuveriteľné – musí pracovať celý život, aby zarobila toľko ako zarobí šéf nejakého koncernu pre módu len za 4 dni. Pripomenul aj to, že 42 najbohatších ľudí na svete vlastní toľko ako polovica ľudstva a síce tá chudobnejšia.

A rozdiel medzi superbohatými a chudobnými narastá stále viac a čoraz rýchlejším tempom. Je to velkou mierou aj zásluha globalizácie nášho sveta.