Na odvrátenej strane Mesiaca čakalo na Číňanov veľké nočné prekvapenie

02.02.2019 23:24

Čínska mesačná sonda Čchang-e 4, ako je známe, pristala 4.januára na odvrátenej strane Mesiaca. Je to po prvý raz v histórii kozmických letov, že sa niečo také podarilo. S čím sa tam ale stretla, tak to veľmi prekvapilo nielen čínskych, ale aj amerických astrofyzikov a aj NASA.

Niečo také vedci vôbec neočakávali.

Šéf mesačného projektu sondy Zhang He vyhlásil, že po viacnásobných meraniach, ktoré urobili prístroje sondy, boli namerané prekvapujúco nízke teploty, až mínus 190 stupňov Celsia. To je podstatne nižšia teplota ako na privrátenej strane Mesiaca.

Pochopiteľne, že vedci hneď zisťovali možnú  príčinu tohto prekvapujúceho fenoménu. Vylúčili, že by v tomto smere mohla na to mať vplyv naša planéta, a to isté platí aj pre Slnko. Čínski vedci sú toho názoru, že pravdepodobne to spôsobuje rôzna štruktúra mesačného povrchu na odvrátenej a na privrátenej strane Mesiaca.

Ak je to tak, tak je veľmi prekvapujúce, že by zloženie mesačného povrchu na osvetlenej strane bolo celkom iné ako na jeho neosvetlenej strane. To vedci zatiaľ nijako nevysvetlili.

„Upravoval“ niekto povrch Mesiaca z nám neznámych dôvodov? Ak áno, aký mohol mať na to konkrétny dôvod a akou technikou to dokázal?