Na Mount Evereste číha vždy aj smrť

14.07.2014 10:51

Výstup na najvyšší vrch sveta, na Mount Everest, si  v priebehu rokov vyžiadal početné obete. V ostatných  desaťročiach sa však riziko smrti podstatne znížilo. V roku 1996 zahynulo pri 98 úspešných zdolaní najvyššieho vrchu dvanásť ľudí. V roku 2006 sa dostalo na Mount Everest 400 skupín horolezcov a súčasne bolo zaznamenaných 11 smrteľných obetí.

Celkový počet tých, ktorí pri výstupe na Mount Everet, alebo pri zostupe z neho, našli smrť, sa odhaduje na 220. Z tohto počtu asi v 120 prípadoch ostali telá mŕtvych vo večnom ľade, lebo záchranári ich buď nenašli, alebo ich nedokázali odtransportovať. Boli dokonca prípady, keď na Mount Evereste museli byť zanechaní zomierajúci, ako americká horolezkyňna Francis Arsentievová. Aj jej muž, ktorý ju chcel zachrániť, sa pri návrate k nej zrútil do trhliny v ľade a aj sám prišiel o život. 

Takéto tragické nešťastia sa stávajú v prípade, že niekto sa vo veľkej výške tažko poraní a záchranári majú málo času pred zotmením, aby sa k nemu dostali. V opačnom prípade by sa sami vystavili veľkému riziku.

Najviac neštastí  sa udialo v takzvanej zóne smrti - to je vo výške nad 7000 metrov.