Na bulharskej balkánskej rute chytajú utečencov aj samozvaní ochrancovia vlasti

18.05.2016 22:59

Samozvaní bulharskí lovci utečencov spolupracujú neoficiálne s políciou i s bulharskou vládou. Prenasledujú a chytajú utečencov brutálne ako divú zver. Na hlave majú masky, na tele maskáče, na nohách čižmy. Sú organizovaní v skupinách po desať a viac mužov. Sú samozrejme vyzbrojení strelnými zbraňmi, nožmi a dýkami. Hliadkujú na turecko-bulharskej hranici v Stranča pohorí, kade vedie ruta utečencov. 

Hovoria, že prenasledujú invázorov a nie utečencov - utečenci pre nich neexistujú, len cudzí a Bulharmi nepozvaní votrelci, ktorých treba chytiť. Podľa nich bránia Bulharsko pred neželanými invázormi, ktorých pozvalo Nemecko, a tak narobilo problémy ich krajine. Sami sa nazývajú obrancami a záchrancami Bulharska.

Odkedy sa cesta cez more z Turecka do Grécka fakticky uzavrela, tak utečenci z veľkej časti používaju rutu cez Bulharsko. Hranica s Tureckom je dlhá 260 kilometrov, ale je len približne na 120 kilometrov poistená plotom a to prevádzači využívajú na svoj biznis. Denne sa pokúša touto balkánskou rutou prejsť niekoľko stoviek utečencov.

Existujú videá, ktoré ukazujú chytených a spútaných utečencov. Nejeden z nich nesie krvavé stopy po zraneniach. Bulharskí lovci utečencov v takých prípadoch tvrdia, že ich invázori napadli a oni sa len bránili.

Uvedomuje si kancelárka Merkel aj takéto tragické súvislosti, ktoré svojou nepremyslenou politikou spôsobila?