Mysteriózny fenomén: Čierna diera v jednej galaxii odrazu zmenila smer a jej jet smeruje priamo k Zemi

30.03.2023 21:28

Taký fenomén – zmena smerovania jetu, ktorý vychádza z čiernej diery - astronómovia ešte dosiaľ nikdy nepozorovali. Z aktívnej supermasívnej čiernej diery v strede galaxie PBC J2333.9-2343 prúdi jet takmer rýchlosťou svetla.

 

Na pozorovanie tejto záhadnej galaxie v širokom rozsahu elektromagnetického spektra bolo použitých niekoľko teleskopov - vrátane Effelsbergovho rádioteleskopu v Inštitúte Maxa Plancka pre rádiovú astronómiu v Nemecku – ktoré boli vzájomne spojené.

 

Doteraz bola galaxia PBC J2333.9-2343, ktorá sa nachádza 656 miliónov svetelných rokov od Zeme, považovaná za rádiovú galaxiu. Orientácia jetov (prúdov energie) vychádzajúcich z čiernej diery v strede galaxie určuje, ako je galaxia klasifikovaná.

 

V prípade PBC J2333.9-2343 oba výtrysky hmoty z nej doteraz smerovali do galaktickej roviny – tak je definovaná každá klasická rádiová galaxia. To sa však teraz zmenilo. Teraz jeden z dvoch prúdov smeruje priamo k Zemi, a tak táto galaxia bola preklasifikovaná na rádiovú galaxiu s blazarom v strede.

 

Prečo sa však orientácia jedneho jetu tak drasticky zmenila?

 

"Nevieme, čo sa v tomto prípade stalo, pretože sa to stalo už dávno. Môžeme si však byť istí, že došlo k neobyčajne mimoriadnej udalosti,“

Povedal astronóm Hernadéz-Garcia.

 

Skupina astrofyzikov, ktorá skúma tento fenomén má podozrenie, že mohlo dôjsť k zlúčeniu s inou galaxiou alebo iným relatívne veľkým objektom, čo spôsobilo, že jeden jet zmenil smer o 90 stupňov. 

Pozoruhodné je aj to, že prečo práve o 90 stupňov, čo odpovedá exaktne pravému uhlu! A zároveň to znamenalo, že práve len  pri tejto hodnote smeruje jet priamo k našej  Zemi!

Ale aj extrémne silny výbuch aktivity v aktívnom galaktickom jadre mohol po dlhšom období pokoja tiež byť dôvodom 90-stupňovej zmene orientácie jetu.