Myslí to vážne? Chce Erdogan začať stíhať moslimov vraždiacich kresťanov?

20.03.2019 20:42

Po tom, ako Erdogan nepriamo vyzýval moslimov k pomste za zločin spáchaný v Christchurch na Novom Zélande, prichádzajú teraz z Ankary po smrtiacich výstreloch v holandskom Urechte celkom iné vyjadrenia. A sú naozaj veľmi prekvapujúce.

Holandské médiá uvádzajú, že vyšetrovatelia vraj ešte stále nepoznajú motív, ktorý viedol páchateľa k trestnému činu. Náš holandský spolupracovník však tvrdí, že pozná viacero indícií, ktoré nepripustia nič iné, le nto, že išlo o akt moslimského terorizmu.

Dnes utrechtská polícia už ale potvrdila, že vraždenie v pondelok by mohlo mať teroristické pozadie. Ine možné motívy vrážd ale napriek tomu stále nevylučuje.

Včera Erdogan vyhlásil:

„Naša tajná služba prešetruje všetko, čo sa v Utrechte stalo, veľmi dôkladne a jej šéf mi povedal, že už majú zozbierané takmer všetky detaily súvisiace s činom. Teraz zisťujú, či ide naozaj o teroristický zločin.“

Tiež vyjadril odsúdenie zločinu a svoju sústrasť holandskej vláde a holandskému národu.

Odrazu sa hlásia už aj štátne turecké médiá a tie oznamujú, že Turek Gökmen T. strielal kvôli istej „rodinnej záležitosti“.

Je to po prvý krát, že nejaký islamský štát chce vyšetrovať zločin vraždy, ktorého sa dopustil moslim na území nejakého kresťanského štátu.

V tureckej televízii oznámil prezident Erdogan, že poveril vyšetrovaním zločinu v Utrechte Tureckú tajnú službu MIT. Otázka však je, prečo to turecky prezident robí? Chce nám vážne pomáhať v boji proti islamskému terorizmu? Alebo chce dokázať, že v tomto prípade nešlo o žiadny akt terorizmu, ale o niečo iné? A tým zároveň poukázať na to, že  má o všetkom lepšie informácie ako my a že  jeho ľudia sa k nim dostanú rýchlejšie a spoľahlivejšie ako my.

V každom prípade jeho reakcia vyvolala zneistenie európskych politikov i európskych médií a zatiaľ to nechávajú bez komentárov.