Muž, ktorý „zabíja“ pre Vladimíra Putina: Prezident nemeckého klubu Schalke 04

10.12.2018 22:15

Futbalistom populárneho Schalke 04 sa v tejto sezóne nedarí tak, ako si to želali hráči a ako si to želal ich boss, 61 ročný Clemens Tönnies. Svoj veľký cieľ – účasť v Champions League – sotva dosiahnu. Schalke 04 je známe svojou náladovosťou – raz hrá ako majster sveta, inokedy zas len ako účastník nemeckej regionálnej ligy. Súkromne je Tönnies jedným z najväčších „hráčov“ nemeckého mäsopriemyslu. V roku 1994 prebral takmer insolventnú firmu od svojho brata a už zakrátko urobil z nej svetový koncern s viac ako 8 000 zamestnancami a s ročným obratom takmer 6 miliard eur.

Kríza v Ukrajine postihla negatívne aj jeho mäsové impérium. Nie však Schalke 04, lebo už od roku 2007 je jeho hlavným sponzorom ruský plynový gigant Gazprom a v roku 2011 bola zmuva s ním predĺžená  až do roku 2017 a následne zas o dva roky.

Gazprom je druhým najväčším zamestnávateľom v Rusku a z veľkej časti patrí štátu. A že v ňom významnú rolu okrem Putina zohráva aj niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder je známe. Málokomu v Nemecku a už vôbec nie v SR, je však známe to, že to bol práve Gerhard Schröder, ktorý zoznámil ruského prezidenta s bossom Schalke 04. Medzi oboma rýchlo vzniklo veľké priateľstvo – Nemci niečo také označujú ako große Männerfreundschaft –  z čoho sa u Putina vyvinuli aj sympatie pre Schalke 04 a následne prišlo aj mnohomiliónové sponzorstvo.

Tönnies pravidelne navštevuje v Kremli svojho ruského priateľa, a to aspoň dvakrát do roka. Po srdečnom zvítaní neplatí Putinova prvá otázka nikdy tomu, čo je nové v Schalke, ale znie: „Clemens , wo ist mein Eisbein?“ (Kde máš moju zabíjačku?). Na to mu jeho nemecký priateľ najprv odovzdá vlastnoručne pripravenú Eisbein (obarové kolienko), z domácej zabíjačky, čo Vladimír Vladimirovič veľmi obľubuje a až potom dostane dres Schalke s veľkým nápisom: PUTIN.

Eisbein pre Putina – ktorý hovorí excelentne nemecky – robí Tönnies u seba doma,  lebo prezidentovi chutí najlepšie na spôsob, akým ho Schalke-boss naloží do soli.

Prezident Schalke 04 charakterizuje ruského prezidenta ako veľmi priateľského,  srdečného a neobyčajne inteligentného človeka. Vysoko oceňuje aj jeho politiku a hovorí, že všetko čo robí, tak to robí len pre Rusko a z lásky ku svojej krajine.