Musel žurnalista Chášukdží zomrieť, lebo mal dôkazy, že Saudská Arábia nasadila v Jemene chemické zbrane?

29.10.2018 23:29

Keď Saudská Arábia začala pred viac ako troma rokmi s bombardovaním Jemenu (čím hrubo porušila medzinárodné právo, za čo ju ale Západ vôbec nebral na zodpovednosť a ani jej nehrozil konzkvenciami), aby elimninovala jemenských rebelov, tak si Riad bol istý, že ich za niekoľko tzýždňov zničí a v Jemene upevní moc prosaudskej bábkovej vlády, a tak bude Jemen ovládať. Nestalo sa tak ani po troch rokoch a strašná vojna v krajine pokračuje. Rebeli svoju moc dokonca rozšírili a upevnili, a to vďaka podpore Iránu a Riad svoje vojnové násilie stupňuje.

Už dlhšie prichádzali z Jemenu správy, že Saudovia medzičasom viackrát brutálnym spôsobom nasadili zakázané chemické zbrane, aby tak zlomili tvrdý odpor jemenských rebelov. Západ a USA, ktorí sú dlhodobými spojencami Saudskej Arábie však boli v tomto smere hluchí a slepí (úplne v protiklade k Sýrii, ktorú neustále obviňovali z nasadzovania chemických zbraní, hoci nexistovali žiadne pádne dôkazy).

Teraz sa však ukazuje, že Džamál Chášukdží, saudský žurnalista, ktorý žil v USA, bol zavraždený v Turecku saudskými agentami len preto, že sa chystal predložiť svetu dôkazy o tom, že Riad naozaj nasadzoval v Jemene zakázané chemické zbrane.

Veľká Británia údajne vedela o úmysle Saudskej Arábie uniesť  Džamála Chášukdžího a mala Riad žiadať o to, aby tak nerobil. Plán na jeho likvidáciu mal pochádzať z okolia kráľovskej rodiny, ale nie sú nijaké informácie o tom, že to prikázal korunný princ  Mohamed bin Salman al-Saud. 

Iránske média nedávno informovali o tom, že Saudská Arábia dodávala do Jemenu látky, z ktorých bolo možné zhotoviť otravný plyn sarín.

Medzičasom požiadala turecká štátna prokuratúra Saudskú Arábiu o vydanie 18 osôb, ktoré sa mali podielať na zavraždení Džamála Chášukdžího v Turecku.