Možné Riešenia 1. Vládnej Krízy od vzniku BRD? Čo teraz očakáva EÚ?

24.11.2017 11:09

 

Najprv uvediem niečo, o čom sa nikde nepísalo. Neprávom, lebo aj taká bola vôľa nemeckých voličov! Možná bola ešte jedna koalícia: CDU-CSU, FDP a AfD a tá by mala pohodlnú väčšinu.  Mala by 56 percent. 

V momentálnej neutešenej politickej situácii sa Merkel pokúsi ešte raz hovoriť s SPD a ponúkne jej vytvorenie veľkej koalície, aj keď je známe, že SPD už dávno vyhlásila, že jednoznačne pôjde do opozície. To bolo však pred mesiacom, keď sa predpokladalo, že príde ku koalícii CDU-CSU, Zelení a FDP.

Teraz ale, keď si prezident Steinmeier zavolal jednotlivo predstaviteľov všetkých strán (aj AfD, ktorú ešte pred niekoľkými mesiacmi zatracoval a démonizoval) a hovoril im do svedomia, nie je vylúčené, že SPD si to rozmyslí a ponuku Merkel (ktorá chce za každú cenu ďalej vládnuť) akceptuje. To bude ale zároveň znamenať osobnú porážku šéfa SPD Schulza, ktorý prehlasoval, že niečo také neprichádza do úvahy. Ak sa tak ale stane, tak je pravdepodobné, že Schulz sa vzdá svojej funkcie.

V SPD sa totiž veľmi rýchlo vytvorilo silné krídlo, ktoré chce svojho šéfa prinútiť, aby SPD išla do vlády s Merkel. To sú karieristi, ktorí chcú tak dostať za každú cenu poslanecké kresla.

Vedenie SPD momentálne rokuje vo svojom „hrade“ za zatvorenými dverami o tom, či akceptuje spoločnú cestu s Merkel lebo nie. Toto som písal včera v noci. Nasledujúce vety som doplnil teraz.

Práve som sa dozvedel, že po celonočných rokovaniach špičky SPD, sa vedenie dohodlo na tom, že bude rokovať s kancelárkou o možnosti vytvorenia spoločnej koalície. To poukazuje na možný skorý koniec M. Schulza ako šéfa strany. Ak sa to stane, tak dopadne tak zle, ako žiadny iný vodca SPD.

Celé sa udialo proti vôli Schulza – ten počas rokovaní hrozil s okamžitým odstúpením.

Ak sa ale rozhodne SPD proti Merkel, (čo je málo pravdepodobné, potom z nej vydrú maximum pre seba) tak existuje niekoľko iných možností ako vytvoriť vládu a zažehnať vládnu krízu:

1, Merkel ponúkne nové rozhovory FDP a AfD , čo je na 99,9 percent vylúčené, hoci medzi AfD a FDP existuje zhoda, čo sa týka novo modifikovanej utečeneckej politiky.

2, Menšinová vláda, ktorá má dve variácie – obe znamenajú obmedzenie moci Merkel, lebo každý zákon a každú úrpavu nejakého zákona, ako aj vládne vyhlásenia, može realizovať len s podporou nejakej opozičnej strany.

Varianta a, Menšinovú vládu tvorí len CDU-CSU, má všetky ministerské kreslá, ale musí sa prosíkať prakticky všetkým stranám v Bundestagu, ak chce niečo presadiť.

Varianta b, CDU-CSU si vezme do menšinového kabinetu ešte jednu stranu, ktorej prepustí niekoľko ministerských kresiel. Trochu lepšia situácia pre Merkel, ale rovnako bude v roli prosebníčky, keď bude chcieť niečo uzákoniť.

Jej cisárska koruna dostala v každom prípade obrovskú ranu a jej reputácia v Európe padla veľmi hlboko.

3.   Nové voľby.  Táto možnosť sa stane realitou ak prezident Steinmeier navrhne Bundestagu kandidáta na kancelára. Ten ale nezíska ani v troch hlasovaniach potrebnú väčšinu hlasov.  Potom prezident musí do 60 dní vyhlásiť nové voľby. To znamená do konca januára. Z toho vyplýva, že bude možný len krátky predvolebný boj. Po ňom je pravdepodobné, že opäť bude len alternatíva veľká koalícia, alebo to, čo teraz stroskotalo – CDU-CSU, FDP a Zelení. V tom prípade sa dá predpokladať, že mnohé špičkové pozície budú obsadené novými politikmi, čo znamená nové šance pre politickú spoluprácu.

EÚ očakáva od Nemecka urýchlene vytvorenie vlády, lebo destabilita v nemeckej politike znamená, že EÚ nemôže riešiť závažné problémy, a znamená to aj neistotu pre Brusel a EÚ.