Moskva žiada pre poškodenie Nord-Streamu mimoriadne zasadanie Rady bezpečnosti OSN

01.10.2022 22:53

Ruská generálna prokuratúra zaviedla kvôli poškodeniu Nord-Stream-pipelines vyšetrovanie proti medzinárodnému terorizmu. Ako dôvod uviedla, že Rusko týmto poškodením utrpelo enormné ekonomické škody.

Kremeľ zároveň odmietol obvinenia kyjevskej vlády o údajnej zodpovednosti Ruska za vznik trhlín na Nord-Stream-pipelines a označil ich ako hlúpe a absurdné.

Na druhej strane Moskva už naznačila, že to môžu byť USA, ktoré majú s poškodením niečo do činenia. Biely Dom reagoval na to s rozhorčením.

Podľa ruských internetových novín www.lenta.ru by mohol mať na svedomí zmienené trhliny  USA vojenský vrtuľník MH-60R Strike Hawk, ktorý  25. a 26. septembra krúžil 9 hodín nad Baltickým  morom, asi 250 kilometrov od dánskeho ostrova Bornholm, kde na morskej hladine bol zistený silný únik plynu.

Lenta sa vo svojej správe odvoláva na údaje z Flightradaru a informuje o tom, že tento vrtuľník je schopný ničiť aj ciele pod morskou hladinou. Bol v zmienenom vzdušnom priestore od 19:30 moskovského času 25. septembra do 4:30 moskovského času 26. septembra.