Moskva zakročila a megakoncern Apple poslúchol, a to napriek protestom Kyjeva i EÚ

12.01.2020 21:39

Na tlak ruskej vlády – ako to uvádzali niektoré západné médiá - akceptovaval USA koncern Apple požiadavku Moskvy a s okamžitou platnosťou pri používaní rôznych jeho služieb na ruskom území vykazuje Krym ako pevnú súčasť Ruska. Dovtedy Krym bol pre Apple súčasťou Ukrajiny.

Napríklad pri plánovaní cesty naprieč Ukrajinou alebo pri predpovedi počasia na Ukrajine sú teraz na Apple-prístrojoch mestá ako Sevastopoľ, Simferopol a ďalšie, ukázané vždy s dodatkom „Krym, Rusko“.

Oznámila to  spravodajská agentúra AFP.

Predseda Bezpečnostného výboru ruského parlamentu Vasilij Piskarev povedal, že až teraz prispôsobil koncern Apple svoje služby korektne ruskému právu.

Piskarev vyhlásil – ako ho cituje Interfax – že sa dá očakávať, že koncern Apple bude vystavený intervenciám a požiadavkam viacerých západných politikov, aby vzal späť svoje rozhodnutie. Rusko však urobí všetko preto, aby k tomu v žiadnom prípade neprišlo.

Ruská strana zdôraznila aj to, že všetko bolo dohodnuté s koncernom Apple na normálnom pracovnom rokovaní, ktoré sa nieslo v priateľskom duchu a že o vyvíjaní tlaku nemôže byť vôbec žiadna reč.