Moskva sa smeje zo sankcií: India draho predáva ruskú ropu EÚ

23.06.2022 16:03

So svojim šiestym balíkom protiruských sankcií zakázal Brusel aj import ruskej ropy do EÚ. Platí to pre jej transport po mori. Výnimkou je transport ropy do EÚ cez pipelines.

Toto čiastočné embargo na ruskú ropu teraz využíva India. A lacno kúpenú ropu z Rusku predáva za podstatne vyššiu cenu krajinám EÚ. Z Ruska sme ju mohli mať lacnejšie, ale to sme nechceli (lebo nám to prikázali USA) a teraz hoci vieme, že je to tá ista ruská ropa, na ktorú Brusel uvalil embargo, tak my ju cez Indiu kupujeme, a to za oveľa viac peňazí ako sme ju mali od Rusov.

Ale veď toto nie je v zmysle Zelenského a Ukrajiny! Tí od nás žiadajú, aby sme sa zriekli každej ropy z Ruska – aj tej „indicko-ruskej“.

„Skvelé“ bruselské protiruské sankcie sú oveľa deravejšie ako ementálsky syr a neporovnateľne viac škodia EÚ ako Rusku. A to ešte kancelár Scholz včera zdôraznil, že Ukrajinu budeme podporovať zbraňami a financiami dokiaľ to bude potrebovať – a túto  časovú dĺžku tejto potreby bude samozrejme určovať Kyjev. Nemecký minister hospodárstva Habeck už teraz zdôraznil občanom Nemecka, aby sa pripravili už teraz na (zatiaľ) päť „chudobných“ rokov. Dnes tento neschopný minister vyhlásil:

„Wir sind in einer Gaskrise. Gas ist von nun an ein knappes Gut“ – „Sme v plynovej kríze. Plyn je odteraz vzácne  niečo, z čoho máme veľký nedostatok – oveľa menej ako potrebujeme“

 

Za posledné tri mesiace nakúpila India 62,5 miliónov barelov ruskej ropy – to je trojnásobok toho, ako jej India nakúpila za tri mesiace predtým.

USA oznámili už v marci embargo na ruskú ropu a zároveň sa kriticky vyjadrovali o veľkých sympatiách Indie voči Rusku a prezidentovi Putinovi. Za Biely Dom to bola jeho hovorkyňa Jen Psaki, ktorá sa takto výhražne vyjadrila smerom k indickej vláde:

„Rozmyslite si dobre, an ktorej strane chcete stáť, keď tieto momenty sa zapíšu do dejín a do historických kníh.“

Odpoveď Indie nenechala na seba dlho čakať a indická vláda si vyprosila miešanie sa do svojich vnútorných záležitostí.