Moskva posiela zbrane USA, ktoré dobyla na Ukrajine od ukrajinskej armády do Iránu

10.03.2023 23:42

Irán dostáva od Ruska zbrane USA a NATO, ktoré zostali na bojisku na Ukrajine v prípadoch, keď ukrajinská armáda bola donútena pod  veľkým tlakom Rusov k ústupu.

 

Priznáva to už nielen mainstream, ale aj niektorí západní politici. Niečo také by bolo ešte pred nejakým časom absolútne nemysliteľné. Verejnosti boli predkladané len informácie o dokonalosti hrdinskej ukrajinskej armády a o diletantsky bojujúcej ruskej armáde, ktorá bude čoskoro porazená. Odrazu je už aj v médiách Západu mnohé interpretované celkom inakšie a realistickejšie.

 

Rusko dodalo Iránu už veľký počet západných zbraní, ktoré ukoristilo vo vojne na Ukrajine.

Ako uvádza napríklad  CNN, ide o moderné zbrane, ktoré dali Ukrajine k dispozícii USA a NATO na obranu proti Rusku. Spojené štáty predpokladajú, že ruské dodávky ich zbraní do Iránu by mohli byť použité na replikáciu týchto zbraní.

 

Od začiatku útočnej vojny bolo niekoľkokrát pozorované, ako sa ruské ozbrojené sily po víťazných bitkách zmocnili opustených zbraňových systémov – vrátane protitankových systémov Javelin a protilietadlových systémov Stinger, uvádza CNN.

Rusko potom často posielalo tieto zbrane do Iránu, aby ich tam rozobrali a analyzovali a vyrobili svoje vlastné verzie týchto zbraňových systémov.

 

Jonathan Lord, riaditeľ bezpečnostného programu ThinkTanku na Blízkom východe v Centre pre novú americkú bezpečnosť povedal:

 

„Irán už v minulosti dokázal, že je schopný replikovať americké zbrane. Preto je celkom možné, že to isté sa môže stať aj s týmito zbraňami, ktoré mu Ruska dodáva z Ukrajiny.“

 

Tieto dodávky zbraní tiež poukazujú na rastúce vojenské partnerstvo medzi Moskvou a Teheránom.