Moskva oznámila Juhoafrickej Republike, že účasť Macrona na zasadaní BRICS, o čo sám požiadal, pokladá za nevhodnú

23.06.2023 15:47

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov  upozornil, že BRICS je združenie štátov, ktoré zásadne odmietajú jednostranné sankcie ako spôsob riešenia zahraničnopolitických problémov.

Rusko informovalo svojich partnerov v Juhoafrickej republike (RSA), že účasť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na summite BRICS (Rusko, Brazília, India, Čína a Južná Afrika) považuje za nevhodnú.

 

Na otázku agentúry TASS to vo štvrtok novinárom povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov:

 

„Vyslali sme signál, že pri všetkej úcte k výsadám hostiteľskej krajiny pozvať určitých hostí treba vychádzať zo skutočnosti, že BRICS je združenie štátov, ktoré zásadne odmietajú jednostranné sankcie ako spôsob riešenia zahraničnopolitických úloh.

A tak je zrejmé, že vystupovanie predstaviteľov kolektívneho Západu je tam jednoducho nevhodné.“

 

Juhoafrická Republika v súčasnosti predsedá skupine BRICS. Jej summit je naplánovaný na 22. až 24. augusta v Johannesburgu.

 

Francúzska ministerka zahraničných vecí a európskych záležitostí Catherine Colonna už skôr po rokovaní s juhoafrickým ministrom zahraničných vecí Naledim Pandorom v juhoafrickej metropole povedala, že Macron by mohol zvážiť účasť na summite BRICS, ak by bol pozvaný.

 

Podľa hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova Kremeľ nerozumie, v akej funkcii by sa francúzsky líder mohol zúčastniť stretnutia lídrov BRICS:

 

"Skutočne vôbec nevieme, ako, v akej funkcii a za akým účelom by sa prezident Macron mohol zúčastniť nášho summitu.“