Moskva informuje o neúspešnej ofenzíve ukrajinskej armády v regióne Cherson

10.09.2022 22:41

V ďalšom uvádzam fakty v skrátenej forme z ruského originálu, ktorý je podstatne obsiahlejší.

Na začiatku ofenzívy sa západné prosystémové médiá predbiehali  s hláseniami o úspechoch ukrajinskej armády, ktoré im dával Kyjev – robil to ako vždy v prikrášlených, prípadne aj vybásnených verziách.

Z toho medzičasom ale už veľa neostalo. Potvrdilo sa zase raz, že ruská „propaganda“ mala pravdu. Bolo v nej konštatované, že ukrajinská armáda má zlú morálku a zlých veliteľov. Ukrajina už na začiatku ofenzívy statila tisícky vojakov. O Kyjevom ohlásenom skorom dobytí mesta Cherson už ukrajinská strana radšej celkom mlčí.

Ruská armáda dostala pod svoju kontrolu dôležité obranné pozície a stanoviská ukrajinskej armády v osade Peski. Ukrajinská armáda sa odtiaľ musela stiahnuť, pričom tam bolo zanechaných mnoho zranených a veľký počet západných zbraní.

To oznámil minister obrany Sergej Šojgu pred generálmi v Národnom obrannom centre. Ukrajinské útoky v regióne Cherson sa ukázali ako úder do prázdna. Zelenského útoky skončili s veľkými stratami. Podľa údajov ruského Ministerstva obrany stratila ukrajinská armáda len za dva dni v bojoch medzi Mykolaivom a Kryvorožom 1 700 vojakov.

Protiofenzíva kyjevskej vlády na juhu Ukrajiny bola vedená diletantsky, lebo ukrajinské velenie zvolilo úplne nepochopiteľne  najťažší smer pre svoj útok. Oddiely ukrajinskej armády zaútočili práve  na tie úseky frontovej línie, kde boli najúdernejšie formácie ruskej armády, a preto boli straty Ukrajincov na ľudských životoch a na vojenskej technike enormné. Ukrajinskí vojaci tak boli poslaní na istú smrť.