Moskva chce dosiahnuť zákaz hnutia LGBTQ+ ako extrémistickej organizácie

19.11.2023 23:20

Ruské ministerstvo spravodlivosti podalo v piatok Najvyššiemu súdu Ruska návrh na zákaz hnutia LGBTQ+ ako extrémistickej organizácie.

 

„Na základe podania administratívnej žaloby ruským ministerstvom spravodlivosti o uznanie medzinárodného LGBTQ+ verejného hnutia ako extrémistickej organizácie a žiadosti o zákaz jeho činnosti na území Ruskej federácie bolo súdne pojednávanie naplánované na 30. novembra,"

oznámilo to v piatok  ruské štátne médium Ria Novosti.

 

Podľa Ria Novosti Ruské ministerstvo vo svojej žalobe obvinilo hnutie LGBTQ+, že vykazuje rôzne znaky a prejavy extrémistickej orientácie, a to predovšetkým  podnecovanie k sociálnym a náboženským nezhodám.

 

Západné médiá to komentovali nasledovne:

 

„Nie je jasné, či sa Rusko zameriava na konkrétnu LGBTQ+ skupinu, alebo či by mohla byť akákoľvek LGBTQ+ osoba označená a klasifikovaná ako extrémistická, ak návrh prejde cez Najvyšší súd Ruskej federácie.

 

Ruská vláda už roky zasahovala proti právam LGBTQ+ – pričom ruský prezident Vladimir Putin dovolil, aby násilie voči komunite narastalo. V júli Rusko zakázalo trans ľuďom stať sa pestúnmi alebo adoptívnymi rodičmi, pričom zakázalo aj operáciu potvrdzujúcu ich pohlavie.“