203. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

02.01.2022 23:31

Kráľ sa napokon zastavil pred jedným z okien miestnosti a obrátil sa k mužovi, ktorý mlčky a trpezlivo čakal, kým Ľudovít ukončí svoje prechádzanie a preriekol ráznym hlasom:

„Takže si si istý tým čo si mi už povedal, a síce, že keď dám odstrániť toho prekliateho Byzantínca, čo sa po rokoch vrátil na Veľkú Moravu, tak veľmi oslabím schopnosť Svätopluka vedieť sa správne rozhodovať v dôležitych veciach? A tvrdíš aj to, že je prvým a najdôležitejším poradcom tohto neobyčajne ctižiadostivého a nebezpečného muža?“

Panovník východných Frankov sa potom vyčkávajúc na slová Timura – lebo on to bol – opäť pustil do premeriavania miestnosti svojimi  dlhými krokmi. Tento Avar bol Ľudovítovým najlepším a najspoľahlivejším zvedom na východe – poznal veľmi dobre Veľkú Moravu i Byzanciu.

Bolo to asi tri mesiace po tom, ako Timur nečakane stretol v oravských lesoch Svätoňa, keď prišiel do Rezna za kráľom Ľudovítom, aby mu zvestoval najnovšie správy, ktoré získal. Predtým sa ešte niekoľko dní potuloval v blízkosti hradiska, kde Svätoň žil a vyzvedal od ľudí, ktorých tam postretol a ktorí žili v tom okoli, či niečo vedia o ňom.

Podarilo sa mu dozvedieť všeličo užitočné. Dokonca za menší obnos zlata mu jeden muž, ktorý sa poznal s dvoma Svätoňovými strážcami, prezradil, že z poverenia Svätopluka už dlhšie vyjednáva so slovanskými Wislanmi a Slezanmi, aby sa pripojili k Veľkej Morave. A že keď sa tak stane, tak potom knieža chce strhnuť celú moc v ríši na seba.

„Nie, kráľ môj a pán môj“, ozval sa Timur a trochu zvraštil čelo a gestikulujúc rukami pokračoval:

„Premýšľal som o veci ešte raz a zmenil som celkom svoj názor. Podľa mňa bude oveľa lepšie a pre teba užitočnejšie, ak si ho vystriehneme, premôžeme a unesieme

z Veľkej Moravy k tebe.

Podľa toho čo o ňom viem a čo som sa ešte dopočul, tak je to veľmi múdry človek, ktorý vie a pozná  všetko o Byzancii a Veľkej Morave – tvojich nepriateľoch. Dozvedel som sa aj to, že sa naučil dobre vašu reč. Preto by ti bol naozaj veľmi užitočný a takého poradcu sotva možno vyvážiť hoci aj zlatom.“

Timur videl a meral všetko len cez bohatstvo a zlato. Z avarského lúpežného náčelníka sa v priebehu rokov stal znalý, rafinovaný a neobyčajne prefíkaný špión a vyzvedač, ktorého nazujímalo nič iné, len to ako dobre speňažiť svoje tajné informácie.

Niekoľko rokov po tom ako Svätoňa predal Georgiovi sa pri jednej zo svojich lúpežných výprav dostal až do západnej Panónie. Tam nečakane padol do zajatia oddielu franských bojovníkov, ktorí boli v tých končinách na prieskume. 

Rýchlo sa ukázalo, že môže byť pre Frankov so svojimi znalosťami Byzancie a Veľkej Moravy užitočný a potom netrvalo dlho a podarilo sa mu získať si dôveru významných mužov na dvore kráľa Ľudovíta a tí mu ho odporučili a tak sa čoskoro stal obľúbencom kráľa Ľudovíta.

 

Pokračovanie nasleduje