Ministerstvo zahraničia USA popiera snahu Washingtonu o prevrat vo Venezuele

19.04.2015 21:42

Je všeobecne známe, že Washington sa v minulosti niekoľkokrát zúčastnil viac alebo menej aktívne na viacerých zmenách režimu v iných štátoch. Venezuelská vláda už viackrát obvinila Biely Dom, že sa intenzívne podieľa na plánoch zvrhnutia vlády prezidenta Nicolasa Maduru. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiová to zamietla ako neopodstatnené tvrdenie. Jen Psakiová však v podobných prípadoch už aj v minulosti nehovorila pravdu.

Na otázku, aká je konkrétna odpoveď na Madurove výčitky ohľadom vmiešavania sa USA do vnútorných záležitostí Venezuely, odpovedala, citujem:

"Je dávnou zásadou USA nepodporovať politické zmeny v cudzine nedemokratickými metódami. Politické zmeny musia byť mierové a legálne."

Prítomní žurnalisti je však protirečili faktami, ktoré ju vyviedli z rovnováhy a jej ďalšie reakcie zneli nervózne a podráždene. Pripomenuli jej medziným odstránenie Saddama Husseina  v Iraku, podporu síl, ktoré zvrhli a zavraždili Muammara al-Gaddafiho v Líbyi, extrémnu podporu protiruských Ukrajincov pri prevrate v Kyjeve, i vojenskú podporu opozície v Sýrii.

Trápne vystúpenie hovorkyne Psakiovej sa odohralo 16. marca v budove ministerstva zahraničia USA.

V tejto súvislosti uvediem ešte vystúpenie prezidenta Obamu 28. mája 2014, keď predniesol  reč na vojenskej akadémii West Point, ktorá bola vyslovene antiruská a plná nepravdivých obvinení Moskvy. Útočil v nej však nielen na Rusko, ale na všetky štáty, ktoré nejakým spôsobom buď ohrozujú alebo neakceptujú - ako je to napríklad aj Venezuela - nárok Washingtonu na svetovú hegemóniu.