Ministerstvo justície USA začalo s vysoko brizantným politickým vyšetrovaním

25.10.2019 23:05

Možno to považovať za tvrdý protiúder Donalda Trumpa proti Demokratom, ktorí robia všetko preto, aby proti prezidentovi USA mohli oficiálne začať s procesom ipeachmentu.

Ministerstvo justície začalo s trestným konaním vo veci vyšetrovania metód, ktoré boli použité proti Donaldovi Trumpovi a jeho volebnému tímu v tzv. ruskej afére, keď Demokrati obvinili Moskvu a Trumpa, že spoločne ovplyvnili voľby v neprospech kandidátky Demokratov Hillary Clinton.

Trump v minulosti označil vyšetrovania Roberta Muellera, ktorý takmer dva roky zisťoval, či sa v tejto veci prezident previnil proti zákonom USA, za „honbu na bosorky“ a za nezákonné sprisahanie proti nemu.

Konečný výsledok Muellerových vyšetrovaní znel, že nenašiel nijaké jednoznačné dôkazy toho, že Trump a jeho tím viedli ilegálne rozhovory s Moskvou a urobili s ňou dohody ohľadne ovplyvňovania volieb v USA.

Súčasné vyštrovania Ministerstva justície sa teraz fokusujú na to, či sa vyšetrovatelia vo veci ruskej aféry dopustili porušovania zákona za účelom dokázať za každú cenu vinu Donalda Trumpa.

Ak sa ministerstvu podarí zistiť, že zákon bol porušený, tak to bude veľké víťazstvo Donalda Trumpa, ktoré mu podstatne môže zvýšiť preferencie pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami USA.

Tento úder prišiel teraz len zdanlivo celkom nečakane. Lebo už v máji nariadil                       minister justície Bill Barr svojím ľuďom z ministerstva, aby dôkladne preskúmali prípadné porušenie zákonov tými, ktorí vyšetrovali ruskú aféru.

Keď teraz Ministerstvo justície už začalo s trestným konaním, tak musíme vychádzať  z toho, že Barr našiel to, čo potreboval.