Minister práce Heil chce uzákoniť pre každého právo pracovať v Homeoffice

26.04.2020 23:49

V dôsledku korona-krízy muselo veľa nemeckých firiem nariadiť svojím zamestnancom všade kde to bolo technicky možné, aby pracovali v Homeoffice.

Na základe tejto novej skúsenosti s prácou, ktorá vyznela veľmi pozitívne (paradoxné, že to musela ukázať až smrtonosná korona), to teraz využil nemecký minister práce Hubertus Heil (SPD) a rozhodol sa vypracovať návrh zákona, ktorý zaručí právo pracovať doma každému, pre koho to je možné.

Heila v tomto podporuje aj minister fiancií Olaf Scholz (SPD).

Hubertus Heil oznámil v nedeľu:

„Pracujem na novom zákone, ktorý zaručí každému právo na Homeoffice. Predložím ho Bundestagu najneskôr začiatkom jesene. Každý, kto bude chcieť a z hľadiska jeho práce  to bude možné realizovať, bude smieť pracovať pre svoju firmu doma. V zmysle nového zákona bude možné buď kompletne pracovať doma, alebo niekoľko dní v týždni, podľa dohody so zamestnávateľom.“

Pred korona-krízou pracovalo v Nemecku 12 percent všetkých zamestnaných. Počas krízy sa ich počet zvýšil na 25 percent.

Okrem toho firmy zistili, že ich pracovníci  pracovali doma efektívnejšie – doma odpadlo kávičkovnie s kolegami i vzájomné vyrušovanie sa rozhovormi o súkromných a rodinných záležitostiach. Odpadli mnohé rušivé momenty, čím sa zvýšila pozornosť a koncentrácia na prácu.