Minister Lavrov: EÚ-očkovací pas je proti pravidlám demokracie a slobody občana

17.03.2021 22:30

Ako som už písal, tak šéfka EÚ-komisie von der Leyen oznámila, že bude zavedený EÚ-očkovací pas a aj špeciálna databanka, v ktorej budú registrovaní všetci, ktorí boli očkovaní proti korone.

To znamená, že očkovanie bude povinné. V každom prípade pre tých, ktorí budú chcieť vycestovať zo svojej krajiny a postupne pre každého, kto bude chcieť ísť do reštaurácie, do divadla, do kaviarne a pod...

Neskôr bude povinné pre každého, kto bude chodiť do práce a samozrejme aj pre každého, kto pracuje tam, kde má kontakt s verejnosťou.

Na nedávnej tlačovej konferencii k tomu Lavrov povedal:

„Zavedenie EÚ-očkovacieho pasu je už aj len preto aktom proti demokracii, lebo existuje rozhodnutie a či vyhlásenie EÚ štátov, že očkovanie proti Covidu je dobrovoľné. Na druhej strane už teraz je jasné, že kto bude chcieť v EÚ cestovať cez hranice, musí preukázať, že bol očkovaný. To znamená, že všetci tí, ktorí budú chcieť cestovať cez hranice, tak sú nútení dať sa očkovať.

A v EÚ je veľmi veľa ľudí, ktorí si nevedia predstaviť život bez toho, aby trvale už nikdy necestovali do iných štátov, takže medzi nimi bude mnoho takých, ktorí sa proti svojej vôli budú musieť dať očkovať. Otázka povinného očkovania je ale veľmi vážny problém.

Ako sa to vyvinie pre ruských občanov, z ktorých mnohí veľmi radi cestujú po Európe, k tomu zatiaľ nemôžem povedať nič. Musíme si počkať na konečné vyhlásenie Bruselu.

Informovali sme však našich európskych kolegov v EÚ o tom, že počítame s takým riešením, ktoré nebude diskriminovať ruských občanov.“

Dodám, že podľa vyjadrenia kancelárky Merkel EÚ štáty vychádzajú z toho, že z dôvodov mutácie Covidu bude pravdepodobne potrebné ešte veľa rokov sa opakovane dať očkovať –  a to zrejme každý rok.