Minister hospodárstva Habeck bol v Bayreuthe nemilosrdne vypískaný pri verejnom vystúpení

30.07.2022 21:50

Robert Habeck bol vo štvrtok a piatok na pracovnom výjazde, v rámci ktorého si chcel overiť ako sú spokojní občania a podniky s jeho ekonomickou politikou.

Vo štvrtok večer mal na programe dialóg s občanmi.  Na hlavnom námestí bavorského mesta 75-tisícového Bayreuthu –  s názvom Ehrenhof am Alten Schloss – boli  v ten večer obľúbené reštaurácie a kaviarne plné návštevníkov. Vládla tam skvelá a príjemná atmosféra.

Keď  sa ale na malom drevenom pódiu krátko po 19. hodine objavil Róbert Habeck, tak bol okamžite koniec dobrej nálady a príjemnej atmosféry.

O dialóg s ministrom nebol najmenší záujem a už vôbec nie o jeho úvodný príhovor. Demonštranti a so súčasnou ekonomickou situáciou nespokojní občania, ktorí sa veľmi rýchlo zhromaždili okolo Habecka neustále preušovali jeho reč hlasným piskotom a skandovaním ako napríklad: „Habeck zmizni, nechceme ťa tu.“

Ozývali sa aj početné nadávky. Na prinesených plagátoch a transparentoch bol Zelený vicekancelár Habeck označovaný ako vojnový podpaľač a vojnový štváč a zradca.

Minister Habeck bol jednym z prvých nemeckých politikov, ktorý sa zasadzoval za dodávky zbraní do Ukrajiny.

Keď sa pokúšal voči protestujúcemu davu ohradiť a niekoľkokrát zvolal, že jediný vojnový podpaľač v Európe je Putin, tak bol umlčaný ohlušujúcim piskotom a nadávkami.

Netrvalo dlho a zjavne znechutený Habeck ukončil plánovaný dialóg s občanmi,  ktorý sa však nekonal a v doprovode svojich bodygards nastúpil do drahej služobnej limuzíny a zmizol rozhnevanému davu z dohľadu.

Nemeckí občania vidia v ministrovi hospodárstva hlavného vinníka, ktorý nesie najväčšiu zodpovednosť za extrémny nárast cien energie.