Mimozemská civilizácia môže spozorovať našu biosféru zo vzdialenosti až do 300 svetelných rokov

25.06.2021 23:49

Už niekoľko desaťročí bádajú astronómovia po možných náznakoch života na vzdialených planétach v iných slnečných sústavách. Pritom vychádzajú z toho, že to isté robia aj vyspelé mimozemské civilizácie.

Britský fyzik Stephen Hawking už dávno varoval ľudstvo pred tým, aby sa vystríhalo usilovať o kontakt s cudzími bytosťami a že lepšie je zatajiť svoju existenciu. Hawking hovoril, že by nás mohli považovať za nebezpečnú konkurenciu.

Skôr je tu však niečo iné - ak by boli technicky vyspelejší a takí deštruktívni ako my, tak je pravdepodobné, že by v nás videli podradné bytosti a urobili by si z nás pokusných králikov, podobne ako to my robíme so zvieratmi.

V každom prípade sme už urobili tú hlúposť, pred ktorou nás varoval Hawking a sme sa už prezradili, že existujeme. Už 20. augusta 1977 vyslala NASA s kozmickou sondou Voyager 2 do vesmíru na informačnom nosiči informácie o našej planéte a o našej civilizácii, k tomu hudbu a obrázky.

Okrem toho astrofyzička Lisa Kaltenegger z USA zistila, že „signatúra“ pozemskej biosféry je viditeľná z mnohých slnečných sústav, ktoré sú vo vzdialenosti do 300 svetelných rokov. A až do 75 týchto sústav sa medzičasom dostali už signály nášho nepretržitého rádiovysielania a postupom času sa ich počet bude neustále zvyšovať.

Pri hľadaní stôp života v iných sústavách sa astronómovia koncentrujú predovšetkým na také planéty, ktoré z nášho pohľadu pravidelne prechádzajú pred svojimi slnkami, takže pri svojich obehoch sú istý čas medzi Zemou a svojou hviezdou. Práve v prípade takýchto planét sa astronómom ponúka výborná možnosť analyzovať ich atmosféru.

Až dosiaľ objavili astronómovia viac ako 3400 takých planét. Ak v atmosfére planét sú plyny ako metán alebo kyslik, tak to je indíciou toho, že tam existuje biosféra. Dokonca, ak sa zistí v ich atmosfére znečistenie ovzdušia, tak ho s veľkou pravdepodobnosťou spôsobila technická civilizácia.

Ale je potrebné si uvedomiť, že toto nie je „jednosmerka“, lebo takéto pozorovania môžu byť robené aj opačným smerom. Vysoký obsah kyslíka v našej atmosfére by bol pre mimozemských astronómov jednoznačný dôkaz prítomnosti biosféry.

Za predpokladu, že by títo astronómovia vlastnili aj vhodné inštrumenty, tak by mohli objaviť, že v našej atmosfére sa vyskytujú aj také látky, ktoré sa nevyskytujú v prírode, napr. fluorované uhlovodiky.

Potom by zistili, že na našej planéte existuje technicky vyspelá civilizácia.