„Milovník“ islamu, prezident Steinmeier napomína kresťanov, aby sa voči moslimom nesprávali netolerantne

28.02.2019 20:53

Stalo sa tak 26. februára na zámku Bellevue, rezidencii nemeckého prezidenta, počas podujatia na tému Budúcnosť demokracie, ktorého sa zúčastnilo okolo 200 pozvaných hostí, medzi nimi aj  publicisti a žurnalisti.

Steinmeier vo svojom príhovore medziiným povedal, že je dôležité, aby Európania boli nábožensky tolerantní a aby v našej spoločnosti neboli urážaní a či dokonca telesne atakovaní ľudia len preto, že nosia šatku na hlave, kipu, prípadne kríž.

Veľmi pozoruhodné vyjadrenie od prezidenta, ktorý musí veľmi dobre vedieť, že doslova drvivá väčšina útokov vychádzajúcich z náboženskej netolerancie má pôvod v ľuďoch, ktorí nenosia ani kríž, ani kipu.

Napríklad spravodajská agentúra Idea uvádza, že antisemitické trestné činy v Európe páchajú vo veľkej väčšine prípadov moslimovia, ale isté politické kruhy robia všetko preto, aby sa v štatistikách uvádzalo, že sú za ne zodpovední pravicoví extrémisti, kresťania.

Na zmienenom podujatí prišlo aj k nečakanej a veľmi priamej kritike Steinmeiera, ktorá sa týkala jeho vzťahu k islamu. Vyšla z úst známeho publicistu a politológa Hameda Abdel-Samada, ktorý žije v Nemecku a má nemecké občianstvo. Ako moslim bojuje za moderný a osvietený islam, a priamo a zoči voči pokarhal prezidenta za jeho blahoželanie, ktoré poslal iránskej vláde pri príležitosti 40. výročia iránskej islamskej revolúcie.

Samada rozhnevalo najmä to, že v blahoželaní prezident uviedol, že Iránu blahoželá nielen vo svojom mene, ale aj v mene všetkých svojich krajanov. Steinmeierovi povedal, že takto vyslal úplne zlý signál do Teheránu a na záver dodal: „Toto blahoželanie nebolo aj v mojom mene.“

Steinmeier sa nezmohol ani len na slovo a Samadovi neodpovedal.

A hanebné je tiež to, že prezident najdôležitejšieho EÚ štátu nenašiel ani len toľko odvahy, aby do svojho devótneho blahoželania pripojil aspoň prosbu na svet islamu v Iráne, aby sa konečne prestalo s diskrimináciou kresťanov a aby im tam boli dopriate tie isté práva, ako ich majú moslimovia.

Toto by bola správne smerovaná výzva k náboženskej tolerancii, lebo tam totálne chýba a nie v Európe!