Miliónové indické mesto je takmer celé zaplavené vodou

08.09.2014 14:05
 

V Kašmíre (rozprestiera sa v Indii i v Pakistane) prišlo k najväčším monzumovým záplavam v priebehu posledných sto rokov. Zatiaľ počas záplav, ktoré stále pretrvávajú, zahynulo viac ako 350 ľudí. V nedeľu dosiahli obrovské prívaly vôd Sringar, hlavné mesto indického Kašmíru. Veľké časti 1,2 miliónového mesta ležia pod vodou.

V niektorých štvrtiach stojí voda až štyri metre vysoko. Voda prenikla aj do niekoľkých nemocníc a z veľkej časti ich zničila. Veľké časti elektrickej siete sú mimo prevádzky. Aj väčšina mobilových sietí je nefunkčná.

Regionálna vláda nasadila na pomoc ohrozeným ľuďom aj armádu. Zatiaľ bolo z domov zaplavených vysokou vodou, zachránených už takmer 20 000 ľudí. Monzumové dážde trvajú nepretržite už týždeň a čo katastrófu ešte viac zdramatizovalo je to, že hrádze rieky Jhelum, ktorá preteká postihnutým územím, obrovské množstvo vody v jej koryte nevydržali a povolili, čo zapríčinilo, že voda zaplavila aj mnoho okolitých dedín.

Indický premiér Narendra Modi označil záplavy v Kašmíre za národnú katastrófu. Listom sa obrátil aj na svojho pakistanského kolegu Navaza Sharifa a ponúkol indickú pomoc tej časti Kašmíru, ktorú kontroluje Pakistan. 

Obe krajiny, Pakistan i India vedú dlhoročné spory o Kašmír a každá strana vyhlasuje svoj nárok na celý Kašmír.