Miliardová hamburská finančná aféra môže stáť Olafa Scholza kancelárske kreslo

07.08.2022 23:07

19. augusta musí kancelár Scholz opäť vypovedať pred vyšetrovacím výborom v Hamburgu ohľadne tzv. Cum-Ex-finančnej aféri v Hamburger Warburg Bank. V čase, keď sa udiala a i keď neskôr vyšla najavo, tak primátorom v Hamburgu bol Olaf Scholz, a to v rokoch 2011 až 2018.

Vicešéf CDU-CSU frakcie v Bundestagu Mathias Middelberg povedal pre médiá, že čoraz viac indícií poukazuje na to, že vtedajší primátor Hamburgu Scholz bol dôležitou súčasťou tohto obrovského finančného škandálu a podvodu hamburskej banky a že pritom využil svoj veľký vplyv na to, aby ho bolo možné zrealizovať.  

Pri Cum-Ex-obchodoch boli podvodne vo veľkom presúvané akciové balíky Hamburger Warburg Bank, ktoré mali vysoké hodnoty, a to takým spôsobom, že bolo možné okradnúť štát na daniach o obrovské sumy.

V tejto súvislosti sa teraz v nemeckých mediách objavila informácia, že u dlhoročného poslanca SPD v Bundestagu Johannesa Kahrsa (teraz  už exposlanec), proti ktorému bolo zavedené už dávnejšie vyšetrovanie v súvislosti s Cum-Ex-finančným škandálom, objavili vyšetrovatelia v jednom bankovom sejfe, ktorý mu patril, 214 000 eur a 2400 dolárov v hotovosti.

Kolínska štátna prokuratúra, ktorá jeho prípad všetruje, sa na dotaz v tejto veci zatiaľ nevyjadrila.

Žurnalista a publicista Oliver Schröm, ktorý o tomto obrovskom  škandále pripravuje vydanie knihy Die Akte Olaf Scholz (v ktorej bude veľa odhalení a informácií, o ktorých zatiaľ nevedia alebo nechcú písať žiadne nemecké médiá), povedal, že dobre pozná vyšetrovacie spisy a dokumenty a že preto môže potvrdiť správnosť o údajoch týkajúcich sa obsahu sejfu.

 

Keď polícia robila prehliadku v Kahrsovom dome, tak objavila nájomnú zmluvu na jeho meno, podľa ktorej mal v Hamburger Sparkasse prenajatý bankový sejf. Potom vyšetrovací sudca vydal súdny príkaz na povolenie otvorenia sejfu a ten bol otvorený  28. septembra  2021.

Kahrs je na slobode napriek tomu, že dosiaľ odmietol povedať, aké sú to peniaze a odkiaľ pochádzajú. Obyčajný smrteľník by v takom prípade už dávno sedel za mrežami,  alebo aspoň vo vyšetrovacej väzbe.

Dodajme ešte, že Olaf Scholz a Johannes Kahrs sa už dlhé roky veľmi dobre poznajú.  Generálny tajomník CDU Mario Czaja povedal:

„Kancelár Scholz sa teraz nemôže dostať z tejto aféry tým, že ju takpovediac len vysedí. Musí Kahrsa vyzvať, aby vysvetlil pôvod peňazí zo svojho sejfu.“

Kahrs sa už v máji 2020 - vtedy však veľmi prekvapujúco - stiahol z celonemeckej, ako i z krajinskej politiky a vzdal sa všetkých úradov a funkcií. V súčasnosti to už vôbec nie je prekvapujúce.