Mike Pompeo: USA si neželajú žiadnu vojnu s Iránom

03.01.2020 23:37

Podľa slov ministra zahraničia USA Mike Pompea, ako to oznámil v piatok poobede, tak americká vláda nechce v žiadnom prípade vojnu s Iránom.

Pompeo v tejto súvislosti dokonca povedal, že potom ako bol v piatok na letisku v Bagdade pri raketovom útoku Američanov zabitý významný iránsky generál Soleimani, tak majú USA povinnosť urobiť všetko preto, aby narastajúci konflikt medzi Washingtonom a Teheránom deeskalovali.

V piatok zavolal Pompeo aj ministrovi Sergejovi Lavrovovi a uistil ho, že Biely Dom urobí všetko pre to, aby konflikt s Iránom deeskaloval.

 

Pre televíziu Fox News povedal Pompeo ale aj to, že vláda USA sa nemôže nečinne pozerať na to, ako sú ohrozované životy amerických občanov v Iraku a ohrozovali ich práve protiamerické aktivity  Soleimaniho.

Preto bol podľa Pompea cielený útok na iránskeho generála plne oprávnený. Pre CNN povedal americký minister zahraničia, že niet najmenších pochybností o tom, že zabitie Soleimaniho zachránilo mnoho životov občanov USA.

Na otázku redaktora, či Teherán vyslovil hrozbu útoku na teritórium USA, povedal Pompeo, že vyhrážky boli namierené len proti americkým objektom na Blízkom Východe.