Mexiko – krajina kde vládne bezpríkladne a dominantne zločin a násilie

30.01.2018 23:10

V roku 20I7 im padlo za obeť viac ako 25 000 ľudí. To je oficiálne číslo – neoficiálne hodnotenia hovoria o 40 000 až 60 000 zavraždených. Až 90 percent mŕtvých sú obete organizovanej kriminality. Situácia v Mexiku je dramatická a veľmi nebezpečná. V početných oblastiach Mexika vládne strach a zločin.

Mexičan Pablo je 25 ročný a hoci žije v Mexiku-Meste, ďaleko vzdialený od svojej rodnej dediny v Spolkovom štáte Guerrero, bolo by nebezpečné pre jeho tamojšiu rodinu, ak by pod svojím menom niečo prezradil o mafii, ktorá tam vládne.

Pred niekoľkými rokmi zo svojej dediny jednej noci ušiel (neodišiel, ale ušiel). Musí sa to naozaj nazvať útekom a nie odchodom, hoci bol slobodným človekom a neurobil nikdy nič zlého nikomu. 

Ušiel preto, aby ho mafia nezavraždila. Niekoľkých jeho priateľov dala mafia zabiť. Už veľa rokov vládne v celom regióne, odkiaľ Pablo pochádza, mafia a vydala aj svoje zákony. Ak ich niekto neakceptuje, tak musí platiť veľa peňazí, alebo je synom smrti. Všade vydiera chudobných sedliakov a drobných remeselníkov, kradne dobytok a núti sedliakov, aby sadili marihuanu namiesto kukurice. Polícia sa vyčíňaniu mafie len bojazlivo z dialky prizerá, alebo sa necháva podplácať.

Odkedy štát v roku 2006 vyhásil mafiánskym kartelom vojnu, tak násilie a smrť úplne eskalovali. O život prišlo takmer 250 000 ľudí. A desaťtisíce zmizli bez najmenšej stopy. Ak armáda rozbije nejaký kartel, tak vzniknú z neho menšie bandy a tie chytajú mladých mužov a nútia ich k spolupráci a preto Pablo nemohol a nechcel ostať doma. Ak by ho boli chytili a on by sa pokúsil o útek, prípadne by sa mu bolo podarilo utiecť, tak z pomsty by vyvraždili celú rodinu.

Viac ako pol milióna Mexičanov je v službách mafie a ich počet stále rastie.