Mexiko a jeho najznámejšia hudba - mariachi

29.06.2020 23:40

V Mexiku a predovšetkým v jeho rozsiahlej centrálnej Highland - náhornej plošine - je mariachi absolútne neodmysliteľnou súčasťou ľudovej kultúry. Je mimoriadne obľúbené a hrá sa pri každej príležitosti.

Hrá sa na zásnubách, svadbách, krstoch a  pri iných sviatkoch, v  reštauráciách, kaviarňach, na cirkevných procesiách. Mariachi muzikanti sú pozývaní aj na pohreby, na rôzne súkromné i verejné oslavy.

Mariachi hudba bola UNESCOM v roku 2011 zaradená do reprezentačnej listiny duchovného kultúrneho bohatstva ľudstva. Mariachi je nielenže absolútnym primusom populárnej mexickej hudby, ale táto hudba opvlyvnila aj iné druhy mexickej hudby, dokonca  aj  klasickú hudbu, ako napríklad skladby známeho mexického komponistu Jose Pablo Moncaya. Jedna z jeho kompozícii, ktorá vychádza z mariachi, sa veľmi rýchlo stala populárnou, "druhou hymnou" Mexika.

Dlho sa predpokladalo, že slovo mariachi sa dostalo do Mexika počas jeho francúzskej okupácie (1864 - 67) a že jeho pôvod je vo francúzskom slove mariage (svadba). Nové výskumy však ukázali, že výraz mariachi existoval už pred francúzskou intervenciou. Okrem toho je preukázané, že začiatkom 19. storočia existovala na pobreží Nayarit osada s týmto názvom a že už v 18. storočí bol v tom okolí istý špeciálny tanec, ktorý sa nazýval podobne - mariach.

Dnes sa mariachi spája s typickými mexickými muzikantami, v čiernych cowboyských čižmách, v zamatových tmavých oblekoch, na hlave so sombrérom. Mariachi nepredstavuje samostatný typ piesní, ale ide o kombináciu viacerých druhov tanečnej hudby.

Mariachi skupina pozostáva obvykle zo siedmych až dvanástich elementov, ako husle, gitary, vihuely, trúbky a speváci. Tak speváci, ako aj hudobníci mariachi ponúkajú nevšedný hudobný zážitok, ktorý je najmä pre Európanov obľubujúcich juhoamerické rytmy niečim jedinečným a fascinujúcim. Podľa toho, z ktorých mexických regiónov pochádzajú, tak majú svoj vlastný štýl, ktorý sa môže navzájom veľmi rozlišovať.

Kultúrna tradícia mariachi je v Mexiku veľmi hlboko zakorenená.

Veľmi obľúbené sú u mladých Mexičanov takzvané "Serenatas", pri ktorých ctiteľ mladého dievčaťa v noci, väčšinou po polnoci okolo druhej, pošle k domu svojej zbožňovanej skupinu mariachi, aby si ich užasnou hudbou ešte viac naklonil jej srdce.

Kto navštívi hlavné mesto Mexika a chce si vypočuť mariachi v podaní originálnych hudobnikov, tak nech si zajde na Plaza Garibaldi, námestie, ktoré sa nachádza v severnej časti centra, kde takmer vždy vyhráva nejaká skupina hudobníkov mariachi.

Ja osobne som veľkým obdivovateľom hudobného umenia mariachi a vôbec mexická hudba je mojou najobľúbenejšou latinskoamerickou hudbou.