Mesiac vznikol zo Zeme – dosiaľ to bola len teória, ktorá sa ale nedávno potvrdila

11.09.2022 21:44

Táto teória – jedna z viacerých – vychádza z toho, že asi pred 4,5 miliárd rokmi prišlo ku kolízii Zeme, vtedy ešte veľmi mladej (astrofyzika tu hovorí o Proto-Zemi) s objektom približne veľkosti Marsu.

Táto kolízia je známa aj pod menom Giant Impact. Pritom z oboch kozmických objektov bolo vyrazené do orbitu veľké množstvo úlomkov. Z týchto trosiek  sa vytvoril prstenc, ktorý rotoval okolo zvyšku našej Proto-Zeme. V priebehu niekoľko tisíc rokov sa z nich postupne vyformoval náš Mesiac.

V rannej histórii našej slnečnej sústavy boli kolízie medzi objektami, ktoré sa v nej pohybovali veľmi časté. Aj naša Zem vznikla ako dôsledok takých kolízií.

Analýzy mesačnej horniny, ktorú priniesli na Zem Apollo-astronauti ukázali, že jej chemické zloženie je veľmi podobné pozemskej hornine. Na základe výsledkov tejto analýzy, ako aj ďalších vedeckých zistení bola vytvorená teória, ktorá je tu uvedená a vo vedeckomn svete plati ako tá, ktorá je najbližšie k pravde.

17.  augusta 2022 v tlačovom oznámení ETH Zürich prezradil profesor Henner Busemann z Inštitútu geochémie a petrológie na ETH, že jeho tím v rámci jednej štúdie získal nové závažné poznatky, ktoré potvrdzujú Giant Impact-teóriu vzniku Mesiaca.

Pre štúdiu analyzovala Patricia Will, spolupracovníčka profesora Busemanna šesť vzoriek z meteoritov, ktoré pochádzajú z Mesiaca. Meteority boli najdené v Antarktíde pracovníkmi NASA  a boli poskytnuté na výskum tímu Busemanna.

Will zanalyzovala ich chemické zloženie a zistila, že okrem iného vo vzorkách meteoritov boli  aj vzácne plyny neon a hélium. Tieto prvky boli vo vzorkách v oveľa väčšom množstve, ako to vedci očakávali. Museli preto pochádzať  z vnútra Mesiaca a z toho dôvodu boli dedičstvom z Proto-Zeme, ktoré sa na Mesiac dostalo pri Giant Impact-kolízii.