Merz: Vedenie CDU odkladá zjazd, aby prekazilo moju voľbu. Spiegel: Merz je ako Trump

27.10.2020 23:59

Prezídium CDU rozhodlo, že zjazd strany, na ktorom mal byť zvolený nový šéf CDU a ktorý sa mal konať začiatkom decembra, sa odkladá na neurčito. Až koncom januára sa rozhodne, či bude zvolaný, alebo či sa uskutoční tzv. digitálny zjazd strany s následnou poštovou voľbou nového šéfa CDU.

Friedrich Merz, ambiciózny kandidát na nového šéfa CDU ostro kritizoval rozhodnutie vedenia strany. Na twitteri napísal, že ide o rozhodnutie proti členskej základni CDU.

Okrem toho uviedol:

„Ľutujem, že prezídium zamietlo môj kompromisný návrh, aby sa zrealizoval digitálny zjazd strany začiatkom decembra, ako bol jeho termín naplánovaný pôvodne. V každom  prípade malo byť možne zrealizovať v decembri aspoň voľbu nového predsedu CDU.“

Merz vyjadril presvedčenie, že preloženie zjazdu súvisí s tým, že prezídium chce prekaziť jeho zvolenie za predsedu CDU:

„Ak nezvoláme zjazd teraz v decembri, tak z toho pre mňa vyplýva len to, že sa to nedá zdôvodniť koronou.

Potom ale sú tu dôvody, ktoré sú iné. Pozorujem to už celé týždne – sú tu časti straníckeho establishmentu, ktoré chcú prekaziť, aby som sa stal šéfom strany.“

Merzov hovorca sa k odďalovaniu termínu zjazdu strany vyjadril posmešne ironicky:

„Môžeme ho presunúť hoci aj na rok 2022, alebo ešte lepšie až na rok 2030.“

Momentálne sa Friedrich Merz doslova slní v priazni členov CDU a s veľkým odstupom by voľby vyhral.

Podľa prieskumu urobeného organizáciou FORSA by mu dalo svoj hlas až 45 percent členov CDU, Armin Laschet by mal 24 percent hlasov a tretí kandidát Norbert Röttgen by dostal len 13 percent. 

Merza by volili viac členovia CDU na východe Nemecka – až 54 percent, na západe krajiny by to bolo 45 percent. A volili by ho hlavne tí členovia CDU, ktorí sa pokladajú za konzervatívnych – takmer 60 percent.

V tejto situácii je pochopiteľné, že pre Merza by bolo najlepšie, keby sa  zjazd strany konal už začiatkom decembra.

Spiegel uvádza, že Merz sa správa trochu podobne ako Donald Trump, ktorý si svoju kandidatúru v roku 2016 vybojoval proti tzv. establishmentu Republikánov. Berlínsky TAZ ho dokonca nazval nemeckou verziou Donalda Trumpa.

Dodám, že 64 ročný Friedrich Merz je aktívnym katolíkom. V mladosti sa angažoval v Katolíckej organizácii mladých mužov. Okrem toho bol vo svojom rodisku Brilone miništrantom a počas vysokoškolského štúdia v Bonne bol členom Katolíckeho študentského spolku.

Je tu ešte niečo, čo Friedrich Merz dobre vie, ale nemôže verejne povedať. Kancelárka Merkel si neželá Merza ako šéfa CDU – medzi nimi panuje dlhodobé utajované nepriateľstvo. Merz si nikdy neprial, aby to bola Merkel, ktorá takpovediac zdedí kancelárstvo po Helmutovi Kohlovi.

Ak sa mu podarí stať sa predsedom CDU, tak to bude jeho sladká pomsta na Merkel.