„Merkel, zober si ich, my už s nimi nemôžeme žiť“- Gréci z Lesbosu

26.01.2020 22:56

Na ostrove Lesbos sa v sobotu konali veľké demonštrácie proti EÚ i proti Merkel. Okolo 10 000 obyvateľov sa zhromaždilo a dávali najavo, že už nemôžu tak ďalej žiť, ako musia žiť v súčasnosti. Boli spokojní a šťastní na svojich ostrovoch. Teraz je všetko inakšie.

Utečenecké vlny sa na nich valia jedna za druhou. Predovšetkým na Lesbos, ktorý je od Turecka vzdialený  len niekoľko málo kilometrov. Ostrovania majú pocit, že ich krásne ostrovy nie sú viac ich, že im už nepatria. Utečenci zmenili ich život totálne.  Ľudia  z ostrovov sa tešili slobode, takej slobode, ako ju málokto pozná. A na ich ostrovoch bolo úplne bezpečne. To všetko sa zmenilo. Ich ženy majú strach, čo nikdy predtým nepoznali.

Na ostrovoch Lesbos, Leros, Samos a Chios žije okolo 210 000 Grékov a v súčasnosti aj do 50 000 utečencov a migrantov. To je extrémna a katastrofálna situácia. Ostrovania sa obávajú, lepšie povedané vedia s istotou, že s príchodom jari a leta, keď je more pokojné, sa vydá k nim opäť množstvo nových prišelcov.

V táboroch, kde sú utečenci umiestnení, sú sprchy, toalety a postele len pre 6 000 ľudí. Situácia preto skutočne je veľmi explozívna. Všade v okolí táborov sú množstvá odpadkov a špiny. Množia sa preto potkany.

Ešte pred niekoľkými rokmi boli ostrovy veľmi vyhľadávanou destináciou pre turistov. To je už len minulosť. Nikde inde v Európe nie je taká situácia, že na štyroch domorodcov pripadá jeden migrant. V prípade Nemcka by to bolo 20  miliónov a v prípade SR 1,25 milión. Čo však ešte nie je, môže byť – keď sa naplno rozbehne realizácia migračného paktu OSN.

Primátor mesta Vathy na Samose, v okolí ktorého je až 7 100 utečencov, hovorí, že bitky v tábore a krádeže sú tam na dennom poriadku a neraz aj zabití po vzájomných sporoch. Informuje o zúfalstve domácich ľudí, i o tom ako im kradnú zo záhrad sliepky a ovce. Sťažuje sa do Bruselu, že aj ostrovania sú ľudia a aj oni majú ľudské práva. Reakcia však nepríde žiadna. Napokon už len rezignovane dodáva, že násilie a prostitúcia sa u nich rozmohli ako nikdy predtým.