Merkel sa už „zakráda preč“! Spor o utečencoch: Brinkhaus CDU reval na Seehofera

09.03.2020 23:21

Informoval o tom dokonca aj nemecký mainstream. Ešte pred rokom by k niečomu takému vôbec nebolo prišlo a prítomná by určite bola aj kancelárka.

V stredu sa v Berlíne konalo stretnutie vrcholných predstaviteľov CDU a CSU. Na programe bolo riešenie novej utečeneckej krízy, spôsobenej tým, že Erdogan otvoril hranice k EÚ a vyzýva migrantov, aby sa vydali na cestu do Európy, že ich tam očakávajú s otvorenou náručou.

Kancelárka sa stretnutia nezúčastnila a ani sa k nemu nijako nevyjadrila. Stalo sa už symptomatickým, že Merkel sa s utečeneckou problematikou nezaoberá a zbabelo to prenecháva iným. Zrejme sa už pripravuje na nové výzvy, ktoré na ňu očakávajú po skončení jej kancelárskej kariéry.

Prítomná ale bola šéfka CDU – AKK (Annegret Kramp-Karrenbauer – mimochodom, mnohí Nemci ju posmešne, potom ako z výšin pristala na zemi, keď sa zriekla kandidatúry na kancelárstvo, nazývajú už len Krampf (kŕč)-Karrenbauer). Tá však údajne len mlčala, keď sa šéf parlamentnej frakcie CDU Ralph Brinkhaus divoko pustil do ministra vnútra Horsta Seehofera. Rozpútal sa tvrdý verbálny spor o utečencov. V ňom jednoznačne zvíťazil vždy silnou energiou nabitý muž CDU.

Išlo o to, že Seehofer verejne už niekoľkokrát povedal, že je ochotný vziať do Nemecka Erdoganových utečencov, ktorí obliehajú grécke hranice aj za účinnej pomoci jednotiek tureckej armády. Podľa neoficiálnych informácií ich tam je už viac ako 10 tisíc a neustále pribúdajú ďalší.

Keď Brinkhaus začal o tom hovoriť so Seehoferom, tak podľa periodika Bild am Sonntag, sa na neho rozkričal:

„Vy a vaši ľudia ste sa vôbec nič nepoučili a ste hluchí a slepí voči tomu, že národ už  jednoducho nechce ďalších utečencov. Sedíte len a diskutujete len medzi sebou, ale ja chodím neustále medzí ľudí v mojom volebnom okruhu a hovorím s nimi.“

So Seehoferom sa udiala neuveriteľná premena, ešte pred troma rokmi ostro kritizoval kancelárku a jej utečeneckú politiku a hrozil jej, vtedy ešte ako šéf CSU, že ak nepristúpi na jeho požiadavky, tak že CSU vystúpi zo spoločnej CDU-CSU Únie.

Dnes sa v mnohom správa tak, akoby chcel v jej utečeneckej politike ďalej pokračovať.