Merkel má už teraz výhovorku, ak prehrá voľby 2017. Zaviní to Rusko

23.11.2016 15:59

Merkel oficiálne vyhlásila, že bude kandidovať budúci rok vo voľbách na pozíciu kancelárky. Urobila to až po dlhom váhaní. Keďže ale jej pozícia po mnohých veľkých chybách, ktorých sa v poslednom období dopustila, nie je ani zďaleka taká neohrozená, ako to bolo v minulosti, tak už vopred upozorňuje na to, že nemecké voľby s veľkou pravdepodobnosťou ovplyvni Moskva.

To znamená, že ak vo voľbách neuspeje, tak určite bude mať „dôkazy“ na to, že Vladimír Putin a jeho „spolupracovník“ Julian Assange zasiahli do volieb v Nemecku a Mutti Merkel tak veľmi skompromitovali pred nemeckým národom, ako to urobili už aj s Hillary Clinton, keď vraj v spolupráci s FBI ju celkom zničili a preto nemal úspech. Tak to tvrdila ona i „pravdovravné“ americké médiá. Tie ale už medzičasom priznali – hoci so „škrípaním zubov“ – že obľúbenosť Trumpa po voľbách ešte viac stúpla.

Merkel povedala, že ju pred ruským tajným zásahom do volieb už varovali americká a francúzska tajná služba. Nemecká kancelárka sa v tomto zmysle vyjadrila aj pred nórskou premierkou Solberg počas jej nedávnej oficiálnej návštevy Nemecka.  

Tieto ničím nepodložené tvrdenia kancelárky sú jasným poukazom na to, že už teraz je nervózna, neistá a bez potrebného sebavedomia, keď už  takmer rok pred parlamentnými voľbami robí preventívne opatrenia, ako potom zdôvodniť svoju prípadnú porážku.

Suverénna Merkel, akou bola ešte pred niekoľkými rokmi, by niečo také nepotrebovala a ani by sa nebola znížovala k takýmto ubohým metódam.

Či bola Merkel jedinou možnosťou pre CDU, to sa von nedostalo, ale niektorí „zasvätenci“ tvrdia, že nebola jedinou alternatívou. Tomu je možné uveriť, veď kancelárka sam dlho váhala, či sa má ešte raz na to dať alebo nie a v CDU bolo veľa hlasov proti nej.

Faktom ale je, že v Nemecku už Merkel nie je čosi ako non plus ultra, ako to bolo v minulosti, ale len priemer. Jej popularita veľmi utrpela jej katastrofálnou utečeneckou politikou a ako istou útechou pre ňu môže byť aspoň to, že pred niekoľkými dňami ju New York Times po víťazstve Donalda Trumpa prehlásil za poslednú obhajkyňu pravých západných hodnôt.

Pýtam sa ale, ktoré sú to?

Azda tie Bushove, pre ktoré umierali americkí vojaci a zároveň aj zabíjali tisícky nevinných ľudí v Iraku?

Alebo tie, ktoré sôsobili rozbitie Ukrajiny?

A či dokonca tie, ktoré reprezentujú Clintonovci?