Merkel bola cez víkend hľadať „intímnu“ blízkosť Putina. Prečo tak asi?

12.01.2020 23:35

Do Moskvy sa  nemecká kancelárka odrazu náhlivo pozvala takpovediac sama. Iniciatíva k stretnutiu s Vladimírom Putinom vyšla len od nej.

Prečo ale teraz vyhľadáva ruského prezidenta, keď mu doteraz ukazovala len svoju typicky merkelovsky milo odmietavú tvár?

Politická situácia sa v posledných týždňoch vo svete dramaticky zmenila, a to v neprospech Nemecka, a tak aj celej EÚ. Ruský medzinárodný vplyv naproti tomu narástol. Západom dlho podceňované Rusko je neporovnateľne silnejším hráčom ako je EÚ. Trump EÚ posiela čoraz viac do kolien a zradila ju aj Británia. Už dokonca aj Turecko je na medzinárodnej scéne svojím spôsobom vyznamnejší hráč ako Nemecko. To všetko a ďalšie fakty v tomto smere mainstreamové média EÚ zamlčiavajú.

Merkel odrazu v Moskve žiadala (prosila) Putina o intenzívnejšiu spoluprácu. Ruský prezident jej mohol za to, obrazne povedané, rovno napľuť do tváre. Neurobil to samozrejme, je diplomat i gentleman. Veď koľko krát len ponúkal Berlínu ruku k spolupráci a kancelárka ju zaťato odmietala.

Merkel sprevádzal aj minister zahraničia Heiko Maas. Bola ale len pasívnym doplnkom jej sprievodu. Pri rozhovoroch bol len v roli bezvýznamného štatistu.

Táto moskovská návšteva šéfky nemeckej vlády prebiehala z jej strany v najpriateľskejšom duchu od roku 2014, kedy si Rusko vzalo od Ukrajiny naspäť svoj Krym, ktorý voľakedy daroval Ukrajine Nikita Chruščov. Vtedy to ale politicky vôbec nič neznamenalo, bolo to len symbolické gesto – všetko bolo len Sovietskym Zväzom a ten bol celý ovládaný Moskvou.  

Berlín potrebuje Putina z viacerých dôvodov, pričom určite aj Moskva potrebuje Nemecko. Po Číne je jej najdôležitejším obchodným partnerom.

Nemecko veľmi chce zvýšiť svoju poltickú váhu vo svete: V Lýbii, v Sýrii, v Iráne. Tam všade má Moskva veľký vplyv a Merkel by chcela, aby sa tam mohla prezentovať spolu s Ruskom.

Putin sa voči Merkel správal naozaj gavaliersky a dal najavo, že sa teší z jej kroku a sám zároveň pripomenul, že je dobre pre Nemecko i pre Rusko, ked zlepšia svoju spoluprácu.

Na tlačovej konferencii potom prízvukovali obaja štátnici, že spoločne chcú urobiť všetko preto, aby iránska jadrová dohoda ostala v platnosti a tiež zdôraznili, že vybudovanie trasy Nord Stream 2 má pre obe krajiny vysokú prioritu, a to napriek snahám USA prekaziť tento projekt.

Putin sa vyjadril  pozitívne aj ku mierovej konferencii, ktorú pripravuje Berlín a kde bude tematizovná občianska vojna v Lýbii a prisľúbil kancelárke podporu pri jej príprave i jej realizácii.

Merkel konečne pochopila, že Nemecko i EÚ pri ich politke, ako ju dosiaľ robili, hrozí už v blízkej budúcnosti - keďže kancelárka upadla do totálnej nemilosti Donalda Trumpa - že Európa sa dostáva do situácie zrna, ktoré čoskoro rozomelú tri obrovské mlynské kamene: Čína, USA a Rusko. To by sa nemuselo stať, keby Nemecko malo úzke priateľské spojenie s Ruskom.

Toho sa svojho času veľmi obávali USA a preto podnikali všetko pre to, aby sa také spojenie neuskutočnilo.

Len Rusko môže v súčasnom geopolitickom usporiadaní sveta  pomôcť Európe a ju spasiť.

Rusko vždy pociťovalo identifikáciu a či dokonca silné príbuzenstvo s Európou.  Pre Čínu i USA je Európa len vzdialenou cudzinou a nebezpečným (ešte zatiaľ) konkurentom, ktorého treba eliminovať.