Meno Mohamed sa v Berlíne stalo po prvý raz najčastejšie dávaným menom

03.05.2019 20:02

Nemecko vášnivo diskutuje tento fakt. Časť Nemcov je nepríjemne prekvapená, dokonca veľmi dotknutá.  AfD vyjadrila svoje pobúrenie nad týmto stavom.

Berlínsky Tagespiegel napísal s ironickým podtónom, že v dôsledku presvedčivého víťazstva Mohamedov sa obáva, že voľakedy veľmi populárne meno Karl-Heinz čoskoro vymrie.

Súťaž mien zorganizovala a vyhodnotila GfDS – Spoločnosť pre nemeckú reč.

Téme sa venoval aj šéfredaktor najčítanejších nemeckých novín, bulvárneho Bildzeitungu, Julian Reichert. Najprv sucho poznamenáva, že v Nemecku prišlo k veľkému demografickému posunu, čo malo logickým spôsobom za následok aj veľké zmeny v rankingu nemeckých krstných mien.

Následne sa Reichert stáva rigorózne expresívnym a vyslovuje tvrdú kritiku na islam, v ktorej zaznieva aj irónia:

„Kto mal šťastie narodiť sa ako Mohamed, ten nikdy nemusí zažiť a zrealizovať príkaz, aby sa okamžite zahalil. A to isté by malo platiť aj pre každé dievča.“

Mimochodom, niečo také by si Bildzeitung pred troma rokmi nikdy nedovolil napísať. Vtedy ešte verne slúžil Merkel a ju oslavoval. Časy sa však zmenili a nový šéfredaktor Reichert vidí Merkel a jej politiku veľmi kriticky.

Pred nejakými tridsiatimi rokmi by žiaden Nemec nebol veril, že meno Mohamed raz bude ovládať Berlín.

Zvíťazí Mohamed raz aj v našej Bratislave? Povedzme, že za takých dvadsať rokov? Chceme to? Nemci to nechceli, ale chtiac, nechtiac tomu veľmi napomáhali.

A teraz – ako to už býva, keď niečo príde do módy – začínajú už aj niektoré nemecké rodiny „produkovať“ svojich vlastných Mohamedov. Potom už nie je ďaleko aj prestúpiť na jediné "pravé náboženstvo", na islam, a konečne sa stať veriacim.