Medzičasom nukleárna úderná sila severokórejského režimu narástla tak veľmi, že sa jej obávajú aj USA

11.02.2023 21:44

Zatiaľ čo napätie medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou na jednej strane a Severnou Kóreou na strane druhej stúpa, tak Pchjongjang chcel vo štvrtok večer opäť ukázať svoju enormnú vojenskú silu na nočnej vojenskej prehliadke. Príležitosťou bolo 75. výročie založenia severokórejských ozbrojených síl.

 

Snímky odhaľujú, že nikdy predtým  nebolo pri podobných príležitostiach  predvedené také veľké množstvo interkontinentálnych rakiet - ako aj nový raketový systém s pevným pohonom, o ktorom sa tvrdí, že hlavice sú pripravené na odpálenie oveľa rýchlejšie.

 

Táto prehliadka zbraní bola jednoznačným signálom pre západný svet: Kórejské štátne médiá informovali, že rakety sú určené na demonštráciu „obrovskej nukleárnej údernej sily“. Aké nebezpečné sú však zbrane Kim Čong-una v skutočnosti?

Americké médiá priznávajú, že atómové zbrane Severnej Kórey vyvolávajú oprávnené obavy.

 

Napätie na Kórejskom polostrove od minulého roka výrazne eskalovalo. Podľa správy expertov OSN Severná Kórea v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady otestovala viac ako 70 rakiet s jadrovým potenciálom. V dôsledku toho USA a Južná Kórea obnovili spoločné vojenské cvičenia v plnom rozsahu ako odstrašujúci prostriedok pre Severnú Kóreu.

 

Prezentácia zbrojného arzenálu Kim Čong-una však vyvolala v Spojených štátoch obavy aj u politikov – veď jeho krajina má k dispozícii o.i aj najmenej jedenásť ICBM Hwasongs-17. ICBM, ktoré majú dosah minimálne 5500 kilometrov. Sú považované za najdôležitejší transportný prostriedok pre jadrové zbrane. S týmto doletom sa môžu dostať až na západné pobrežie USA.