Medzi Bielym Domom a ukrajinským prezidentom už medzičasom vládne hlboká nedôvera

08.08.2022 22:45

To, čo už dávnejšie píšu alternatívne médiá a čo mainstream zamlčiaval a prekrúcal, odrazu priznal a či odhalil aj New York Times:

Obrovská korupcia v armáde a vo vláde, za stovky miliárd dodávané zbrane zo Západu koruptní Ukrajinci predávajú na čiernom trhu. Zelenskyj neustále vyhadzuje svojich ľudí a berie iných.

Tento čanok v NYT po prvý raz ukazuje Zelenského Ukrajinu vo veľmi negatívnom svetle a úplne otvorene informuje  o  veľmi napätom vzťahu medzi Bielym Domom a Kyjevom. Na druhú stranu ani Zelenskyj už nedôveruje Bidenovi a jeho vláde. V Bielom Dome sa podľa NYT uvažuje dokonca aj o tom, že USA ho nechajú padnúť.

Urobia USA potom exboxera Klička novým prezidentom? 

Je všeobecne známe, že Američania nemajú najmenší problém zasahovať do politiky a vnútorných záležitosti iných krajín.

O kyjevskom primátorovi sa v Ukrajine hovorí, že je presvedčený o tom, že by bol oveľa lepším a voči Rusku ešte nekompromisnejším prezidentom ako Zelenskyj. Okrem toho svoje vzťahy s USA budovali Kličkovci už dlhé roky predtým, ako sa na politickej scéne objavil herec Zelenskyj.

USA publicista a žurnalista Tom Friedmann povedal, že v súkromných rozhovoroch prejavujú  americkí vládni úradníci oveľa väčšiu nevôľu nad spôsobom vládnutia Kyjeva, ako oficiálne priznajú. A Friedmann tiež potvrdzuje:

„Medzi Bielym Domom a Zelenskym  vládne extrémna nedôvera – oveľa väčšia, ako sa dosiaľ tu a tam niečo naznačovalo. Vyzerá to tak, akoby sme sa obávali zisťovať, čo všetko sa skutočne v Kyjeve odohráva, a to zo strachu, že by mohli vyjsť na svetlo obrovské škandále a ako by sme potom obhájili naše veľké investície do Ukrajiny.“ 

Friedmann ale tiež asi nechce byť konkrétnejší a povedať aj to, že by mohlo potom vyjsť najavo aj to, že Zelenskyj má v rukách „niečo“, čo by mohlo „smrteľne“ skompromitovať prezidenta Bidena a jeho syna za ich isté aktivity na Ukrajine, keď Joe Biden bol viceprezidentom USA za vlády Obamu.