Medzi AfD a CDU sa začalo verejnosťou nespozorované „zbližovanie“. Je ich koalícia len otázkou času?

10.10.2018 22:06

Ešte pred rokom bolo niečo také nemysliteľné. Merkel a jej najvernejší by vtedy boli aj odprisahali, že CDU  nikdy za žiadnych okolností nebude s AfD spolupracovať. A to ani vo vládnej koalícii v Berlíne a ani v koalíciách vlád spolkových krajín. Kancelárka v tom čase mala ešte pomerne silnú pozíciu.

Teraz už ale všetko vyzerá inakšie. Jej moc mimoriadne stratila na sile a AfD je už druhou najvplyvnjšou politickou stranou v Nemecku. A v CDU je už viacero politikov, ktorí dávajú priamo alebo nepriamo najavo, že v AfD vidia potenciálneho partnera. Sú to tí politici, ktorí už otvorene ukazujú svoj nesúhlas s utečeneckou politikou kancelárky a nepriamo prejavujú svoje sympatie pre niektoré politické pozície AfD.

V tejto súvislosti pripomeniem, že niečo podobné CDU už pred mnohými rokmi vyhlasovala vo vzťahu k Zeleným. Odmietala čo len myšlienku na možnosť koalície s touto stranou. Teraz len pred niekoľkými mesiacmi Merkel doslova plesala, keď sa už ukazovalo, že príde ku koalícii CDU, Zelených a FDP. So Zelenými by bola oveľa radšej vládla ako s SPD. Nakoniec to nevyšlo, lebo v poslednej chvíli FDP odstúpila z koaličných rokovaní.  V súčasnosti je CDU vo vládnej koalícii s SPD. Pričom ešte pred 30 rokmi hovorili politici CDU a CSU, že SPD to sú v podstate len „zakuklení“ komunisti, s ktorými nebudú nikdy spolupracovať.

Medzi CDU a AfD sa však pred niekoľkými týždňami – odkedy Alexander Gauland a Alice Weidel naznačili ochotu  ku koalíciam  v rámci krajinských vlád – ľady prelomili.

Gauland sa k tomu vyjadril:“Je sotva možné, že AfD dosiahne v najbližších voľbách v spolkových krajinách východného Nemecka 50 percent. Preto potrebujeme vhodného koaličného partnera. Podľa momentálnej situácie si viem predstaviť ako možného partnera len CDU.“

Na to prišla už aj odozva od Christiana Hartmanna, predsedu frakcie CDU v parlamente spolkovej krajiny Sasko. Ten povedal, že po krajinských voľbách v Sasku v roku 2019 nevylučuje koalíciu s AfD.

Hartmann – podľa mojich informácií - nie je jediným CDU politikom v krajinských vládach východného Nemecka, ktorý je za koalíciu s AfD. Nie všetci z nich to ale už aj oficiálne vyhlasujú. 

Ak by si niekto myslel, že AfD odrazu objavila v sebe lásku k CDU, tak sa veľmi mýli. Len v koalícii je možné pre AfD realizovať vlastné politické ciele.