Médiá a virológovia mlčia: Nevedia, že korona vchádza aj cez oči?

27.04.2021 23:52

V tomto prípade samozrejme rúška nechránia. Veľká väčšina ľudí vôbec nevie, že koronou sa môžu nakaziť aj cez oči. Pritom tento poznatok je známy už veľmi dlho.

Prvá pacientka, 65 ročná žena, ktorá ochorela na Covid-19, bola prijatá 29. januára 2020  do nemcnice Lazzaro Spallanzani v Ríme. Mala vysokú horúčku a nasledovný deň lekári zistili, že mala silný zápal očnej spojovky. Bola jej odobratá očná tekutina a v laboratóriu zistili, že príčinou zápalu bol koronavírus.

Koronavírus vnikne do očí buď priamo zo vzduchu, prípadne prostredníctvom niekoho, kto je infikovaný a kašle alebo pri rozprávaní mu unikajú do okolia miniatúrne kvapôčky slín.

V inom prípade sa možno nakaziť aj rukami, na ktorých sú korona vírusy a sa nimi pretierajú oči.

Kedže oči nie sú nijako chránené, tak je pravdepodobnosť nakazenia sa koronou cez ne relatívne vysoká. A tak jedinou ochranou v tomto prípade sú len okuliare, ale je to len čiastočná ochrana. Tie zachytávajú časť drobných kvapiek, ktoré sa šíria vzduchom kašľaním a kýchaním z úst infikovaného.

Na záver ešte poviem z akého dôvodu sa koronavírus „zahniezdi“ v očiach a sa tam dokonca aj rozmnožuje. Ako už vieme, tak miesto v organizme, kde sa  mu úspešne darí sú dýchacie cesty a pľúca.

Nakoľko existuje veľká podobnosť a či príbuznosť medzi očnými bunkami a bunkami dýchacích ciest, tak je potom pochopiteľné, že sa koronavírus „dobre cíti“ aj v očiach.