MDR-prieskum: „Odrazu“je veľká väčšina Nemcov proti dodávkam tankov. Luhali iné prieskumy?

02.02.2023 22:22

Väčšina Nemcov je za dodávky tankov. Tak verejnosť informovali o tom koncom januára mnohé nemecké médiá s odvolaním sa na rôzne prieskumy.

V skutočnosti tak ale len robili „propagandu“ pre dodávky zbraní na Ukrajinu.

Dokazuje to jednoznačne prieskum, ktorý urobila televízia Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) lebo ten teraz dospel k úplne inému názorovému trendu.

Zúčastnilo sa na ňom veľmi veľa ľudí z Nemecka, až 28 000. Jeho výsledok ukázal, že až tri štvrtiny – teda veľká väčšina – je proti dodávkam nemeckých tankov Leopard 2.

Hlavným dôvodom toho, že sú proti dodávkam je to, že sa obávajú toho, že Nemecko by sa mohlo stať vojnovou stranou vo vojne na Ukrajine. A obávajú sa aj toho, že v takom prípade to bude mať ďalšie katastrofálne následky.

MDR sa však neuspokojila len so zverejnením holých čísel. Anonymne prináša aj niekoľko z tisícok komentárov, ktoré dostala.

 

„Komentáre dávajú hlboký pohľad do pocitov ľudí, ktoré sa ukrývajú za týmito číslami,“ píše MDR. A ako uvádza ďalej, tak veľmi mnohí z nich sú skutočne veľmi znepokojení.

„Do tejto vojny sa zapájame stále viac... Následky môžu byť zničujúce,“

píše Štefan (49) z okresu Görlitz.

S takým hodnotením zjavne nie je sám:

„Nemecké tanky majú opäť strieľať na Rusov? Dvakrát to fungovalo naozaj dobre, však, alebo predsa nie? Zostáva mi prekliato zlý pocit v črevách,“

hovorí Martin (54) z Jerichower Land.

 

Ďalší účastník prieskumu sa trpko sťažoval:

„Mrzneme vraj pre mier, ale zároveň máme peniaze na tanky. To v žiadnom prípade nemôže byť dobré pre Nemecko.“

 Pani Erike (72) to komentuje nasledovne:

„Tanky predsa nie sú lego kocky! Je neznesiteľné a traumatizujúce počúvať každú pol a či hodinu správy o tankoch. Je to strašné. Kam sme sa to len dostali. Je to nekonečne desivé."